Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Mozgalmas decemberrel búcsúztunk 2019-től

Budapest | szerző: JCC Budapest - Bálint Ház | 2020. január 03. péntek 15:00 
 

Mozgalmasan zártuk a 2019-es évet. Díjakat kaptunk és adtunk át, kisgyerekeket és családokat láttunk vendégül, elindítottunk egy új programot a fiatal felnőtteknek és természetesen meggyújtottuk a Hanukiát is.

Hanukai díjátadó

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) minden évben megrendezi a Hanukai ünnepségét, ahol díjakkal jutalmazzák a zsidó közösségért kiemelkedően tevékenykedő egyének, illetve szervezetek munkáját.

2019-ben a JCC Budapest- Bálint Ház kapta a Zsidó Közösségért díjat, a budapesti zsidó közösség növekedéséhez és jövőképének fejlesztéséhez való hozzájárulásáért. Ezúton is köszönjük ezt a megtisztelő elismerést!

Hanukatalizátor díjátadó

A JCC Budapest – Bálint Ház a Hanukatalizátor díjátadóval teret ad a budapesti zsidó közösségnek, hogy jelöléseikkel, illetve szavazataikkal értékeljék az aktív, zsidó közösségért tevékenykedő személyeket. 2019-ben 25 jelölt volt, akikre több mint 1000 szavazat érkezett. Az elismerést ezúttal Vadász Magdának szavaztátok meg, aki Magyarországon elsőként lett egy zsinagógai körzet női elnöke. Magda tavaly elnyerte a Raoul Wallenberg díjat is rendkívüli humanitáriusi munkájáért. 1991-ben ő alapította meg az első női zsidó szervezetet hazánkban. Jelenleg a Bnai Brith budapesti alelnöként szolgál, szenvedélyes önkéntesként részt vesz az Élet Menete szervezésében, és kulcsszerepet játszik a magyar-szlovák zsidó kapcsolatokban. Gratulálunk és ezúton is köszönjük a munkádat, Magda!

 

Családi Hanuka

Hanuka első estéjén közel 200-an jöttetek el a hanukai nyolcfénypróbánkra, ahol egy igazi szuperhős, Júda Makkabi vezetésével eljutottunk a fény birodalmába, meghallgattuk a KöSzi lebilincselő meséit, együtt ámultunk a fény-báb-színházon, majd egy hatalmas táncházzá alakultunk. Az estét természetesen közös gyertyagyújtással zártuk, amiben egy másik szuperhős, Verő Tamás szuperrabbi volt a segítségünkre.

 

Young Adult Program - YAP

Decemberben elindult a JCC Budapest – Bálint Ház új, Young Adult Program, azaz YAP nevű programja. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tanulmányaik végén járókat, vagy frissen diplomázottakat összehozza az adott területen dolgozó fiatal zsidókkal. Az első találkozó nagyon sikeres volt: körülbelül fele-fele arányban voltak a mentorok és a mentoráltak, akik között sok egykori szarvasi táborozó van.   

A következő lépés a program kiterjesztése és nemzetközi kapcsolatok kiépítése.

Ahogy az egyik résztvevőnk fogalmazott: „Az elmúlt 10-15 évben nem voltam kapcsolatban a zsidó közösséggel, és pont egy ilyen alkalomra vártam.” Köszönjük, hogy velünk vagytok, a Gellert családnak pedig külön köszönjük az új programunk finanszírozásában nyújtott segítségüket.

 

Délutáni iskola

Decemberben tartottuk a JCC Budapest – Bálint Ház Délutáni iskolájának évzáró eseményét. A hanukai bulira a szülőket is meghívtuk, akiknek a gyerekek egy meglepetésműsorral is készültek. Minden diákunk sikeresen vizsgázott, így mindannyian átvehették a diplomájukat.

A Délutáni iskolánk második félévéhez januárban lehet csatlakozni. Részletek és jelentkezés itt.

Az önkéntesek tisztelete

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány minden évben micva napot szervez az önkéntesek tiszteletére, akik az év folyamán különböző projektek, szervezetek sikerességéhez járultak hozzá. 2019-ben a JCC Budapest – Bálint Ház két önkéntesét is díjjal jutalmazták. Keszler Benjamin, vagyis Benő a Délutáni iskola oszlopos tagja. Koltai Sonja mindig ott segít, ahol szükség van rá, bár legtöbbször őt is a gyerekek körül találhatjuk meg. Benő, Sonja, ezúton is gratulálunk, és minden önkéntesnek köszönjük azt a rengeteg segítséget, amivel hozzájárultok a JCC működéséhez!

Elsősök táncoltak a Csupaszívekkel

A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium elsősei is ellátogattak hozzánk decemberben, hogy csatlakozzanak a Down-kóros gyerekekből és felnőttekből álló Csupaszívek tánccsoportunkhoz. Ez a különleges esemény egy havi sorozat első része volt, melyet mind a kisdiákok, mind a táncosok nagyon élveztek.

 

 

Nyomtatási kép