Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
"Ha csak három ember élete megváltozik a jóga miatt, már megérte"

Budapest | szerző: Kanicsár Ádám András | 2020. február 5. szerda 11:00 
 
 
Barna Lili másfél éve tart 90 perces jógaórákat a JCC Budapest - Bálint Házban. Ám ezek nem egyszerű órák, nagy szerepet kap bennünk ugyanis a Tóra is, és vele együtt persze a zsidóság. És óriási sikerrel futnak. Lilivel a Jóga és Tóra történetéről, a két kultúra összekötésérő, az órák meneteléről és fogadtatásáról beszélgettünk.
 

Kanicsár Ádám András (Bálint Ház): Kezdjünk egy alapvető kérdéssel! Mit lehet tudni rólad?
Barna Lili, oktató: Van egy civil szakmám, emellé jött nekem hobbiként a jóga. Korábban azért kezdtem el egy jógaoktatóképzést, hogy saját magam tudjam elmélyíteni a gyakorlásomat és jobban meg tudjam ismerni azt, hogy mi húzódik a jógagyakorlatok mögött. Egészen a képzés közepéig nem gondoltam, hogy valójában szeretnék oktatni, de aztán azt éreztem, hogy miért ne, ez is izgalmas számomra. Azt gondoltam, hogy milyen jó lenne továbbadni ezt az elképesztő szenvedélyt, ami bennem él a jóga iránt, és azt, amit adott nekem az elmúlt 15 évben. Ha csak három ember élete megváltozik a jóga miatt, már megérte. És akkor kezdtem el komolyan gondolni, hogy tanítani kezdek.

K.Á.A.: A jóga által megváltozhat valaki élete?

B.L.: Bármitől megváltozhat bárki élete. A jóga is lehet egy út erre. És ha valaki megtalálja ebben a saját útját, az nagyon jó. Én megtaláltam.

K.Á.A.: A Bálint Házban egy elég speciális órára van szó. Honnan jött a Jóga és Tóra ötlete? Hogy összekösd ezt a kettőt?

B.L.: Hatéves korom óta járok a Szarvasi Zsidó Ifjúsági Táborba és nagyon aktív tagja vagyok a közösségnek. Folyamatosan önkénteskedek, tanítok, mindez teljesen szerves részeit képezi a mindennapjaimnak. A táborban először madrich voltam, majd unit-head, most pedig már én vagyok felelős a madrichok képzéséért, akik a táborban a gyerekekkel foglalkoznak. Ezen az úton ismertem meg Fricit [Fritz Zsuzsanna, a Bálint Ház igazgatója – a szerk], aki miután megtudta, hogy jógaoktató lettem, felhívott, hogy van egy jó ötlete. Hallott egy nagyon jó kezdeményezésről, ami az USA-ban indult, és felajánlotta, hogy gondolkodjak el, van-e kedvem valamit kezdeni vele – hozzátette, hogy teljesen szabad kezet kapok, szabadon asszociálhatok és gondolkodhatok róla.

Nagyon megtetszett az ötlet és el is kezdtem brainstormingolni magamban, hogy hogyan is lehet összehozni a Tórát a jógával. Számomra egyértelmű volt, hiszen az én életemben már régóta jelen voltak együtt és együtt határozták meg azt.

Így biztos voltam benne, hogy jól összeférnek egymással, csak azt nem tudtam, hogyan teszem ezt a két utat mások számára összekapcsolhatóvá.

De rájöttem, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy hogyan tud kapcsolódni mind a Tórához, mind a jógához. Így ezek után azt vizsgáltam, hogy mik bennem ezek a kapcsolódási pontok és ezek nyomán dolgoztam ki egy tervet.

Ennek annyi a lényege, hogy minden héten próbálok fókuszálni a Tóra adott hetiszakaszára, vagy ha az éppen nem olyan, ami ilyen szempontból használható, akkor keresek valamilyen imát, gondolatot vagy idézetet, ami kapcsolódik a zsidósághoz vagy a Tórához. Ezt a szöveget mindig értelmezem, hozzáolvasok, átgondolom, hogy mi lehet a mélyebb emberi pontja és ahhoz igazítok gyakorlatokat. Például ha a szöveg az újrakezdésről szól, akkor a jógatapasztalatomból keresek olyan elemeket, gyakorlatokat, amik szintén az újrakezdésre reflektálnak valamilyen módon.

K.Á.A.: Hogyan néz ez ki gyakorlatban?

B.L.: Elmondom a gyakorlóknak, hogy mi az eredeti szöveg, ami engem inspirált, kifejtem, hogy szerintem mi a lényege, és hogy milyen gyakorlatok lesznek a középpontban ehhez kapcsolódóan. De nem szeretem a saját gondolataimat másokra ráerőszakolni ­­– elmondom, hogy nekem erről a szakaszról ez jutott eszembe, akinek van kedve, kapcsolódjon ezekhez a gondolatokhoz, akinek nincs, az egyszerűen élvezze a gyakorlatokat.

 

K.Á.A.: Akkor először van egyfajta beszélgetés?

B.L.: Nincs külön beszélgetés. Egy kis ráhangolódással, légzőgyakorlatokkal, kis átmozgatásokkal elkezdődik az óra, amibe egy ponton beleszövöm, hogy mi a hetiszakasz és hogy nekem ez hogyan kapcsolódik ahhoz az adott gondolatkörhöz, amit hoztam nekik az adott órára. És így térünk át a ráhangolódásból átmozgatásba, majd már ténylegesen a gyakorlatokba.

K.Á.A.: Említetted, hogy az USA-ban volt már erre példa...

B.L.: Az amerikai kezdeményezésről Frici olvasott, elmondta, hogy sok fantáziát lát benne és csináljunk ezzel az ötlettel valamit. De ennek az amerikai franchise-nak nem vagyunk a tagja és nincs semmi kapcsolódás.

K.Á.A.: Milyenek voltak az első reakciók? Biztos voltak, akik azért meglepődtek...

B.L.: Amikor elkezdtük hirdetni ezt a programot, elképesztően sok, nagyon lelkes arc jelentkezett. Egy modernkori gondolkodónak nem egy nagyon Földtől elrugaszkodott dolog, hogy minden spirituális és többezer éves kultúra ugyanazokon az érzéseken és értékeken alapul. Ez egy viszonylag könnyen befogadható gondolat. Ettől függetlenül voltak más gondolatok a Facebookon, például nénik, akik azt mondták, hogy a piszkos jógával nem szabad beszennyezni a Tóra szentségét.

K.Á.A.: De akkor inkább azok a hangok voltak hangosabbak, akik érdeklődtek?

B.L.: Inkább azok. De ismétlem: nem is kell mindenképpen mindenkinek összekötnie a Tórát a jógával. Ez is csak egy lehetőség.

K.Á.A.: Akkor gondolom rögtön sikeresek voltak már az első alkalmak.

B.L.: Igen. Gyorsan kialakult egy mag, akik nagyon rendszeresen járnak, vannak, akik be-be kukkantanak, és vannak, akik mindig el akarnak jönni, de sose sikerül, mert gyerek, mert anyuka, mert kutya, mert munka, mert őrület az élet... De a jóga olyan, hogy ha egy picit elkezdesz járni, akkor úgyis beszippant. Már ha jól esik. Ha meg nem esik jól, egyszerűen nem kell erőltetni.

K.Á.A.: Milyen a csoport összetétele? Akár tudást, akár generációkat nézve, akár a spiritualitást...

B.L.: A jógatudás mértékét tekintve nagyon vegyes a csapat, vannak, akiknek nálam van az első találkozásuk a jógával. Ezért mindenki számára követhető a gyakorlatsor.

Minden gyakorlatnál – ezeket a jógában úgy hívják, hogy ászana – mutatok több szintet: először egy kezdőszintet, majd onnan haladunk tovább.

Majd azoknak, akik úgy érzik, hogy képesek rá, jöhetnek a mélyebb, összetettebb ászanák. Aki pedig a gyakorlás elején jár, egyszerűen megáll a kezdőgyakorlatoknál. Ez a rendszer így bárki számára követhető: annak is, aki több éve jógázik, és annak is, aki még kezdő.

Korosztályában is nagyon vegyes a csapat: Vannak tizennyolc évesek, többségben vannak 20 és 30 közöttiek és nagyon sokan vannak 40-50 év közöttiek. És persze fiúk-lányok egyaránt járnak.

K.Á.A.: Mi a helyzet azokkal, akik nem zsidók, de érdekli őket a jóga, sőt, akár a Tóra spiritualitása is?

B.L.: Jöjjenek! Akinek ez jólesik, van kedve és nyitott, az jöjjön.

K.Á.A.: És akkor ők még tanulnak valami újat is....

B.L.: Nem csak ők. Azok is tanulnak valamit, akik zsidók. Kevesen vagyunk azok, akik tisztában vagyunk a Tóra szakaszaival vagy végigolvastunk volna az egész Bibliát. Ez teljesen rendjén való és nem is elvárás senkivel szemben sem, aki eljön a foglalkozásra. Nagyon üdítő élmény, ha minden héten egy gondolattal vagy egy rövid történettel gazdagodik az ember és ezek beleivódnak az ember tudatába. Ez is az informális oktatásnak lehet az egyik módja.

Barna Lili szeretettel vár minden érdeklődőt vasárnaponként 18:00-tól! Ha szeretnél többet megtudni a Jóga és Tóra óráinkról, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz ide kattintva

 

Nyomtatási kép