Home
2021. július 28. szerda |h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
 

Ismét beköszönt egy újabb esztendő!

Budapest | 2020. szeptember 18. péntek 8:10


Kedves Barátunk!

Több szempontból különleges a zsidó újév. Nem a buliról szól, nem az éjszakázásról, még csak nem is visszaszámlálásról. Sokkal inkább a visszatekintésről, az önvizsgálatról és a jövőbe vetett reményről. Igyekszünk ilyenkor megszabadulni attól a mázsás tehertől, amit a vállunkon cipelünk. Megragadjuk az ünnep alkalmát, hogy tovább lendítsük magunkat, kiürítsük zsebeinket, felszabadítsuk lelkünket és újult erővel vessük bele magunkat életünk, közösségünk aktív formálásába.
 
Nehéz időszak áll mögöttünk. A koronavírus következtében kialakult helyzet megviseli az egész világot - a magyar zsidó közösség se kivétel. Idén először nem tarthattunk utcabált a Judafest keretében, nem találkozhattunk nagy rendezvényeken, hogy lelket öntsünk egymásba, és valószínűleg egy ideig ezt nem is fogjuk tudni megtenni. Úgy vetünk számot a közelmúlttal, hogy tudjuk, a közeli jövő is sok lemondással fog járni még, ki kell még tartanunk egymás érdekében, mielőtt visszatérhet minden a normális kerékvágásba. Nehéz időszak áll előttünk is.
 
Mindemellett ne feledjük el, milyen szerencsések vagyunk. Olyan világban élünk, ahol úgy is tudjuk egymással tartani a kapcsolatot, hogy nem veszélyeztetjük egymást. Az együttlétnek olyan formái állnak rendelkezésünkre, melyek soha az ezt megelőző időkben nem léteztek. És ha jobban belegondolunk, történelmünk során ennél szinte csak nagyobb veszélyekkel kellett szembenéznünk.
 
A zsidóság egyvalamiről biztos nevezetes: nem adjuk fel! A magunkba és az egymásba vetett hit kisegít minket a nehéz időkből. Tudjuk, mert megéltünk, megtapasztaltunk már ennél nagyobb nehézségeket is. Sokan vagyunk annyira szerencsések, hogy ezen nagyobb nehézségeket történetekből, elbeszélésekből ismerjük, és tanulunk belőle, erőt ad!
 
Ragadjuk meg hát az új esztendő adta hangulatot, öntsünk lelket saját magunkba, és ezáltal egymásba. Ünnepeljétek Ti is a Ros Hásánát akár otthon, akár szűk körben! Reméljük, újévi tudástárunk ebben segítségetekre lesz!
 
Sáná tová umetuká!! Vagyis boldog és édes új esztendőt mindannyiunknak!
 
Kenesei Marcell
A JCC Budapest - Bálint Ház igazgatója

 

 
Ros HaSana (רֹאשׁ הַשָּׁנָה , ejtsd Ros Hásáná) a zsidó újév. Idén szeptember 18-án este ünnepeljük a világ, pontosabban Ádám és Éva teremtésének 5781. évfordulóját.

 
Amennyiben most kezded a zsidó ünnepek ünneplését, mert most jött el az idő, vagy mert most tudtad meg a DNS-tesztből, hogy zsidó vagy, esetleg azért, mert a barátod, barátnőd, férjed, feleséged zsidó, akkor jó hírünk van! Létrehoztunk egy oldalt, ahol mindent megtudhatsz az ünnepről, legyen szó szokásokról, receptekről, vagy épp elmélkedős kérdésekről.

Kíváncsi vagy? Látogass el az alábbi linkre!
 
 
Nyomtatási kép