Home
2021. április 11. vasárnap |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2

 

 

 
5781. évi zsidó naptár
 
 
április 14.
Jom Házikáron (ijár 2)
az izraeli hősök emléknapja
 
április 15.
Jom Háácmáut (ijár 3)
Izrael Állam 73. függetlenségi napja
 
április 30.
Lág báomer (ijár 18)
Az omerszámlálás 33. napja
 
május 10.
Jom Jerusáláim (ijár 28)
Jeruzsálem napja
 
május 17-18.
Sávuot (sziván 6-7)
A hetek ünnepe
 
júlus 18.
Tisá beáv (áv 9)
A jeruzsálemi Szentély pusztulásának emlék- és böjtnapja
 
szeptember 7-8.
Ros Hásáná (tisri 1-2)
zsidó újév 5782
 
szeptember 16.
Jom Kipur (tisri 10)
Engesztelés napja
 
szeptember 21-27.
szukot (tisri 15-21)
A sátrak ünnepe
 
szeptember 27.
Smini Áceret (tisri 22)
 
szeptember 28.
Szimhát torá (tisri 30)
A tóra örömünnepe
 
november 29. – december 6.
Hanuka (kiszlév 25 – tévét 3)
 
2022. január 17.
Tu Bisvát (Svát 15)
 
2022. március 17. 
Purim (Adar II 14)
 
2022. április 16-23.
Peszáh (Niszán 15-22.)

 

Jó lenne hinni, hogy csoda történhet
F
ritz Zsuzsa hanukai gondolatai 
Budapest @ 2020. december 10. csütörtök 12:10


Amióta tudom, hogy Hanuka történetét nagyon sokféle szemszögből lehet olvasni, mindig felmerül bennem a kérdés, hogy most ebben az évben mi lenne a legegészségesebb olvasat a számomra. Voltak évek, hogy a hősies makkabeusok jelentették a kapaszkodót, a kiállás, a bátorság volt az, amire szükségem volt, hogy kapcsolódni tudjak ehhez az ünnephez. Voltak olyan telek is, amikor a közösségemben jelen lévő marakodás és széthúzás miatt a polgárháborús olvasat jött kapóra, a zsidók küzdelme zsidó hittestvéreik ellen.
 
Idén talán leginkább a csodához és a csoda hirdetését elrendelő rabbikhoz tudok legerősebben kapcsolódni, hiszen jó lenne hinni, hogy csoda történhet, hogy egy csapásra vége ennek a pandémiának, hogy a betegek felgyógyulnak és visszatérhetünk a „normális” életbe. Tudom persze a racionális agyammal, hogy erre nincs sok esély, mégis Hanuka adja magát, hogy a lángok fényénél, a fánkok okozta szénhidrát és olaj mámorában egy-két pillanatig, leheletnyi csodavárás-hangulatba kerüljünk.
 

Persze azt is tudom, hogy a csodát el kell hozni, hogy az Örökkévaló hanukai csodáját megelőzte a makkabeusok kiállása zsidóságukért, kultúrájukért. Gondolkodom hát, mi az, amiért ma, 2020-ban ki kell állni hősiesen, hogy legalább minimális esélyt adjunk a csodának.

Hosszú a lista, hiszen a világjárvány közepette az emberiség problémái nem eltörpülni, hanem erősödni látszanak, a félelmek, a szorongások csak nőnek, és az otthonunk csendjében felerősödik a szomszédok kiabálása, a magányos emberek zokogása, erősebb a hiány és a bizonytalanság érzése. 
 
 
Rólunk, zsidókról nagyon sok sztereotípia él az emberekben, ezt tudjuk. Az egyik leggyakoribb, amivel fiatalok körében találkoztam, furcsa módon az összetartás volt. Ebből is látszik, hogy mennyire nem látnak bele a zsidó közösség életébe. Milyen jó is lenne, ha tényleg összetartanánk. Most különösen jól jönne ez nemcsak a zsidó, hanem a teljes emberi közösségnek. Ez adna esélyt a csodának. Az emberek nyitottsága és készsége arra, hogy lemondjanak egy-két megszokott dologról a teljes emberi közösség érdekében. 
 
A kompromisszumkészség és a lágyság. Annak a meglátása, hogy a világunk üzen és hív egy újfajta életre, új, felnőtt felelősségvállalásra.
Minden változik. Körülöttem is. Ez félelmetes, ijesztő, szorongató. Jöjjön hát Hanuka a csodákkal, a fényekkel, a reményt adó meghittségével.
Amikor idén meggyújtjuk itthon a Hanukia gyertyáit, nagyon sok minden lesz más. Nem a Bálint Ház előtt fogok állni a kapuban a gyönyörű nagy hanukia előtt. Nem Budapesten gyújtok majd gyertyát és nem lesznek ott egyik este sem a közeli barátok, ahogy mindig. 
 
Más lesz ez a Hanuka, bensőséges lesz, intim és új. Mint ahogy más lesz nagyon-nagyon sokunknak szerte a világon. Hilél szerint minden nap eggyel több gyertyát kell gyújtani, mert a csoda egyre nagyobb lett. Sámáj véleménye szerint viszont az első nap kell nyolc gyertyát gyújtani és mindig eggyel kevesebbet, mert az olaj egyre kevesebb lett. Nekem ebben az évben lehet, hogy egy kicsit Sámájjal könnyebb azonosulnom, mert úgy érzem nagyon sok minden fogy a világból, fogy a türelmünk, energiánk az egymás felé fordulásra, fogynak az erőforrásaink.
 
Mégis, csak azért is Hiléllel fogok gyújtani, hagyományosan, mert nagyon szeretnék hinni a csodákban és hiszek abban, hogy jobb és jobb lesz majd. Hurráoptimistán. És erre hívok mindenkit. Most 2020-ban, ebben a mindannyiunkra rázuhant élethelyzetben is találjuk meg ebben a sokrétű ünnepben azt, amihez kapcsolódni tudunk, ami megmozgatja a lelkünket, ami összeköt és ami értelmet ad. Legyen az a bátorság és harc, az összetartás, legyen az a zsidó identitásunk megőrzésének a fontossága, vagy egyszerűen csak egy kis csendes, fényes, fánkos énidő.
 
Gyújtsatok velünk gyertyát az otthonotokban, hirdessétek a csodát, merüljetek el Hanuka történetében a Hanuka széderen, hallgassátok a koncerteket, süssetek fánkot vagy csak elmélkedjetek Hanuka bármelyik olvasatán.
 
Mindezekhez segítségül ott van Nektek a hanuka.balinthaz.hu. Sok szeretettel készült.
 
Mindannyiunknak pedig nem kívánok mást, csak csodát. Hamar.
És nagyon fényes, olajos, hősiesen különleges Hanukát.
 
Fritz Zsuzsa, 
a JCC Budapest – Bálint Ház Forrás Tudásközpontjának vezetője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyomtatási kép