Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 

HÍREK


 

Hevruta
 2022. április 15 - június 4.

Izgalmas, új, hagyományos régi dologra hívunk: HEVRUTÁZZUNK EGYÜTT!   
De mi is ez? A hevruta párbeszédben tanulás. Hagyományosan tanulópárok tanulták és tanulják a zsidó szövegeket, szembesítik szövegértésüket egymással, változnak és változtatnak egymáson a véleményükkel, gondolataikkal, kérdéseikkel. Kapsz egy tanulópárt, szövegeket, és peszáh és a Tóraadás ünnepe között együtt tanultok, ott és úgy, ahogy nektek jól esik. A szövegeket mi adjuk, a kíváncsiságot te! Klikk a részletekért!
 

yapp - A nagypályás pályakezdés
 2022. március

Elindult a jelentkezés az idei yapp - A nagypályás pályakezdés mentorprogramunkba!
Te is szívesen építenéd a karriered tudatosan? Elérkeztél egy olyan ponthoz, amikor már tudod, mit szeretnél, de még nem tudod, hogyan? Bővítenéd a kapcsolati hálódat? Szeretnél egy összetartó közösség részese lenni? 
Bővebb információ és jelentkezés: yapp.balinthaz.hu
 

TeenLab - Tavaszi félév
 2022. február
Indul a teenLab tavaszi féléve! Gyere el nyílt napunkra, ismerd meg kurzusainkat, mentorainkat és érezd át a "teenLab rezgést"!
Induló kurzusok: Motion graphics | Táblás játékok fejlesztése, webfejlesztés | Hang-mánia avagy zenecsinálás (alap és tehetséggondozás) | Fotózás (alap és tehetséggondozás) | Videókészítés | ÚJ: VLOGGER KURZUS
Kérjük, regisztrálj, ha jössz: teenlab.balinthaz.hu

Izomzsidó - A zsidó identitás évszázadai a Gólemtől Tarantinóig 
 2022. február 9.
Új programsorozatot indítunk azoknak, akik nem a történelemkönyvekből akarják megismerni a múltat, és nyitottak az izgalmas intellektuális megközelítésekre. Takáts Márk újgenerációs történetmesélő, aki teljesen más szemszögből boncolgatja a zsidóság nagy kérdéseit. 

Szavazz Te is!  Ki nyerje a Hanukatalizátor 2021-et?
 2021. december 3.
December 6-ig te is leadhatod a voksod a 22 jelölt egyikére. Hogy kik ők? Kattints, olvass, szavazz, és legyél része a közösség döntésének! 
Mindezt a hanukai weboldalunkon teheted meg, itt.

Kezdődik! Már lehet jelölni a 2021-es Hanukatalizátor-díjra!
 2021. november 3.
Idén is átadjuk az immár 10 éves Hanukatalizátor-díjunkat a közösség jelöltjei közül annak, aki majd a legtöbb szavazatot kapja. Jelölj te is, hogy legyen esélye annak a személynek is, aki szerinted  legtöbbet, legfontosabbat tette idén a zsidó közösségért! 

Bálintka - A sokféle gyerekeknek
 2021. novembertől
A te gyerekednek nehezebb kapcsolódnia a többi gyerekkel? Szüksége van valakire, aki játék közben is külön figyel az igényeire? Legújabb programunk, a Bálintka segít, hogy atipikus gyermekednek rendezhess szülinapi zsúrt, hozzáértő animátorok segítségével. Hogy a szülinap minden meghívott és szülő számára pozitív és emlékezetes élmény lehessen! 

Újra nyit az Éden játszóház!
 2021. október 18.
Újra nyit és októberben ingyenes a kicsik kedvenc gyerekszobája, az Éden Játszóház! Rengeteg játékkal, fajátszótérrel, csúszdával, babakonyhával, bábokkal várjuk a gyerekeket pár hónapostól 6 éves korig.  

Álláslehetőség
 2021. szeptember 26.
JCC Budapest – Bálint Ház munkatársat keres bővülő csapatába

SÁVUOT - Az éjszaka, amikor nem alszunk
 2021. május 10. hétfő
Természetesen idén is lesz Sávuot - és nem csak az ünnep jön el, hanem a szokásos éjszakai tanulás is - velünk, és méginkább vendégeinkkel. A vírushelyzetre való tekintettel programunkat idén is online formában tartjuk meg, de ígérjük, ez az este nem egy szokásos ücsörgés lesz a képernyők előtt! 

Miben különbözik ez a széder este a megszokott széderektől?
 2021. március 26. péntek
Fritz Zsuzsa, a Forrás Zsidó Tudástár vezetőjének peszáhi gondolotai

Peszáh Box -Tarts te is saját szédert és rendeld meg a kellékeket tőlünk!
 2021. március 17. szerda
A JCC Budapest – Bálint Ház egyedi Peszáh Boxában minden benne van, ami a széder levezetéshez kell. Neked már csak a szédertálról kell gondoskodnod! 

Itt bolyongok Perzsiában - Fritz Zsuzsa
 2021. február 25. csütörtök
Fritz Zsuzsa, a Forrás Zsidó Tudástár vezetőjének purimi gondolotai

Pénzügyi Igazgatót keres a JCC Budapest - Bálint Ház
 2021. január 26. kedd
A Bálint Ház pénzügyi igazgatót keres bővülő csapatába. Intézményünk jelenleg egy függetlenedési folyamaton megy keresztül, ennek megfelelően új stratégiát, fenntartható önálló üzleti modellt és szervezeti struktúrát alakít ki. Ebben játszik főszerepet az új, független szervezet új pénzügyi vezetője, akinek a pénzügyeken túl a szervezet megújításában is nagy szerepe lehet. 

A Fák Újéve - Tu BiSvat a Bálint Házzal 
 2021. január 20. szerda
Ha még nem ünnepelted meg soha Tu Bisvátot, és azt mondjuk Neked, hogy ez a Fák Újéve, a tavasz kezdete, nagy valószínűséggel kinézel az ablakon és nevetni kezdesz. Hiszen a januári (néha kora februári) dátum Magyarországon általában nem sok jót jelent. Kattints ide, megmutatjuk, miről is van szó - ismét fincsi dolgokkal készültünk nektek! 

Indul a Melave Program - Házhoz visszük a zsidóságot! 
 2021. január 19. kedd 12:21
Szeretnél többet megtudni a zsidó hagyományokról? Sőt, csinálnád is? Segítünk! Otthonodba visszük a zsidó hagyományokat úgy, ahogy Te és a családod szeretnétek, olyan tempóban, módon, fokozaton, ahogy nektek a legjobb. Testre szabjuk és adunk mellétek egy kísérőt, aki mindebben segít.

Király Kinga és a Haver Alapítvány önkéntes csapata a Hanukatalizátor 2020 győztesei
 2020. december 14. hétfő 12:21
Rekordszámú szavazat érkezett a JCC Budapest - Bálint Ház által rendezett Hanukatalizátor-díjra, melyet 9. alkalommal adnak át a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. A legtöbb szavazatot Király Kinga, Az Élet Menete Alapítvány munkatársa gyűjtötte a közösségtől. A JCC Budapest - Bálint Ház Különdíját pedig a Haver Alapítvány önkéntes csapata kapta.

Jó lenne hinni, hogy csoda történhet - Fritz Zsuzsa gondolatai Hanuka kapcsán 
 2020. december 10. péntek 12:21
Amióta tudom, hogy Hanuka történetét nagyon sokféle szemszögből lehet olvasni, mindig felmerül bennem a kérdés, hogy most ebben az évben mi lenne a legegészségesebb olvasat a számomra. Voltak évek, hogy a hősies makkabeusok jelentették a kapaszkodót, a kiállás, a bátorság volt az, amire szükségem volt, hogy kapcsolódni tudjak ehhez az ünnephez. Voltak olyan telek is, amikor a közösségemben jelen lévő marakodás és széthúzás miatt a polgárháborús olvasat jött kapóra, a zsidók küzdelme zsidó hittestvéreik ellen.

Hanuka - minden egy helyen! 
 2020. november 30.hétfő 17:38
Te jó ég, mindjárt itt a Hanuka! Megvan a gyertyád? Kész a fánk? Tudsz egyáltalán fánkot sütni? Ne izgulj, inkább készülődj velünk! Csináltunk egy oldalt, ahol minden össze van szedve, és ez nem vicc, MINDEN. Mert az idei hanuka nem csak azért lesz más, mert most minden más. Hanem mert időben meglesz minden, fánkot sütsz a fánkkihívásban, betéve tudod az áldásokat és bekerülsz a Trendelli World Championship döntőjébe. Kattints a címre, és böngéssz oldalunkon! 

Hanukatalizátor-díj 2020 
 2020. november 23.hétfő 11:38
A JCC Budapest - Bálint Ház kilenc éve adja át a Hanukatalizátor-díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. De idén, mint minden, a díjunk is kicsit más lett. Ebben az évben egész megszokott életünk új megvilágításba került. Így mindazon tettek, amik a világjárvány több hulláma során segítették a zsidó közösséget, és erősítették az érzést, hogy nem vagyunk egyedül, kiemelkedő jelentőségre tettek szert. 

Már kaphatók a jegyek a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválra
 2020. november 12. péntek 9:00
A közel évtizedes múltra visszatekintő fesztivált ebben az évben kizárólag online tartják meg, a vetítések a Budapest Film Zrt. Távmozi (Puskin és Művész) rendszerén lesznek láthatók országszerte.

Újból online tudunk csak találkozni
 2020.november 10. kedd 15:00
A vírushelyzetre való tekintettel a JCC Budapest- Bálint Ház mostantól előreláthatólag 30 napig nem fogadhat látogatókat. Ezért fitnesztermünk bezár, és az élőben megtartott programok is elmaradnak. Az újranyitásról, illetve a programok megtartásának módjáról értesíteni fogunk benneteket. 
Vigyázzatok magatokra és mindenkit visszavárunk!

Ismét beköszönt egy újabb esztendő!
 2020. szeptember 18. péntek 8:10
Több szempontból különleges a zsidó újév. Nem a buliról szól, nem az éjszakázásról, még csak nem is visszaszámlálásról. Sokkal inkább a visszatekintésről, az önvizsgálatról és a jövőbe vetett reményről. Igyekszünk ilyenkor megszabadulni attól a mázsás tehertől, amit a vállunkon cipelünk. Megragadjuk az ünnep alkalmát, hogy tovább lendítsük magunkat, kiürítsük zsebeinket, felszabadítsuk lelkünket és újult erővel vessük bele magunkat életünk, közösségünk aktív formálásába.

15 év után új igazgató a Bálint Ház élén
 2020. szeptember 1. kedd 8:10
Hamarosan nyílnak az ajtók. Örömmel jelentjük, hogy elkezdtük a lassú és óvatos visszatérést a Bálint Házba, újra bejárjuk majd a tereket, életet lehelünk a hónapokra üresen hagyott közösségi térbe. Mindezt azonban nagyon fokozatosan tesszük, ügyelve arra, hogy senkit ne veszélyeztessünk, se Titeket, se a csapatunk tagjait.

Nyílnak az ajtók
 2020. július 6. hétfő 16:00
Hamarosan nyílnak az ajtók. Örömmel jelentjük, hogy elkezdtük a lassú és óvatos visszatérést a Bálint Házba, újra bejárjuk majd a tereket, életet lehelünk a hónapokra üresen hagyott közösségi térbe. Mindezt azonban nagyon fokozatosan tesszük, ügyelve arra, hogy senkit ne veszélyeztessünk, se Titeket, se a csapatunk tagjait.

Újra látogatható július 6. hétfőtől a fitnesz terem
 2020. július 2. csütörtök 18:00
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Bálint Ház kiemelt figyelmet fordít a megfelelő védelmi intézkedések betartására a koronavírus (COVID-19) közösségi terjedésének megakadályozása, a fitness terem biztonságos használata, valamint vendégeink egészségének megóvása érdekében.

"Nagy váltás küszöbén állunk"
 2020. március 28. szombat 13:00
Interjú Kenesei Marcellel, a JCC Budapest - Bálint Ház adományszervezésért és stratégiaalkotásért felelős igazgatóhelyettesével. 

Így telt a leggyümölcsözőbb ünnepünk
 2020. február 18. kedd, 14:00
Tu BiSvát a leggyümölcsözőbb ünnepünk. A fák új évére rengeteg színes programmal készültünk, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára legideálisabbat. Így ünnepeltünk mi! 

Michelin-csillag helyett Dávid csillag
 2020. február 14.péntek, 16:00
Rangos Katalin első 2020-as vendégei Rosenstein Tibor és fia, Róbert voltak. Az ikonikus étterem két gasztrohőse mesélt családról, gasztroforradalomról és kiderült az is, hogy mi kell az igazán jó húslevesbe. 

"Gyerekprogram koordinátort keresünk!"
 2020. február 14.péntek, 12:00
A JCC Budapest - BÁLINT HÁZ csapata gyerekprogram koordinátort keres bővülő csapatába! Legyél része a Kalandház, a Délutáni Iskola és a Szarvaska programjainknak!

"Ha csak három ember élete megváltozik a jóga miatt, már megérte"
 2020. február 5. szerda, 11:00
Barna Lili másfél éve tart 90 perces  jógaórákat a JCC Budapest - Bálint Házban. Ám ezek nem egyszerű órák, nagy szerepet kap bennük ugyanis a Tóra, és vele együtt persze a zsidóság. Interjú. 

Vadász Magda, a 2019-es Hanukatalizátor díj nyertese
 2020. január 30. csütörtök, 14:00
Vadász Magda tolmácsként és zsidó közéleti aktivistaként számos kitüntetést és elismerést kapott már, legutóbb a Bálint Ház Hanukatalizátor díját érdemelte ki. 

Szóval és szívvel
 2020. január 21. kedd, 10:00
A Rangos beszélgetések decemberi vendége Eszenyi Enikő volt. A színházigazgató, rendező, színész a színházak működéséről szóló törvények kapcsán szerepelt a hírekben az elmúlt hetekben. Erről kérdezte először Rangos Katalin.

Mozgalmas decemberrel búcsúztunk 2019-től
 2020. január 03. péntek, 15:00
Mozgalmasan zártuk a 2019-es évet. Díjakat kaptunk és adtunk át, kisgyerekeket és családokat láttunk vendégül, elindítottunk egyúj programot a fiatal felnőtteknek és természetesen meggyújtottuk a Hanukiát is. 

"Keresem a hanukai ihletet..."
 2019. december 22. vasárnap, 13:00
Keresem a hanukai ihletet, s egyszer csak eszembe ötlik, hogy életem első zsidó tárgyú cikkét 1990-ben írtam Hirdesd a Csodát! címmel az UJSág című lapba 1990 decemberében. Beletúrok tehát a teljesen kaotikus fiókjaimba, hogy a szarvasi relikviák, családom fényképei és régi dokumentumai között megtaláljam a majd 30 éves lapot. 

Csodás programok a Bálint Házban
 2019. december 17. kedd, 10:30
Tudjuk, hogy a téli szünetben mindig kihívás lekötni a gyermekeket, de ránk ebben is számíthatsz! Eljött az egyik legcsodásabb ünnepünk, a Hanuka, a fények ünnepe. Ettől kezdve nyolc napon át minden este meggyújtjuk a 8 + 1 ágú gyertyatartón, a hanukai menórán a színes gyertyákat, minden este eggyel többet, mert „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”. Ebben a hagyományban szeretnénk osztozni veletek.

"Két nagyon különböző női sors, két nagyon határozott karakter"
 2019. december 11. szerda, 15:00
Rangos Katalin novemberben két nagyszerű embert is vendégül látott a színpadon. Pataki Ági modell, üzletasszony és producer mellett az este másik főszereplője Péterfy-Novák Éva, napjaink egyik legsikeresebb írója volt. 

A döntés a tiéd: jelölj te is a Hanukatalizátor Díjra!
 2019. november 29. péntek, 14:30
A közösség szavazatai alapján idén is átadjuk a Hanukatalizátor Díjat.

Novemberi Gyerekprogramjaink
 2019. november 15. péntek, 12:30
A kicsit borúsabb, esősebb idő még nem jelenti azt, hogy unatkozni kell! Izgalmasabbnál izgalmasabb családi programokkal várunk titeket, hogy az időjárás ne szabhasson határokat a közös időtöltésnek, játszva tanulásnak. 

Vendégünk volt Spiró György
 2019. november 07. csütörtök, 12:30
"Munkával váltottam meg a szabadságomat." "Szeretem látni, hogy figyelnek-e vagy nem figyelnek. - "Jobb az neked, ha nem látod." Ezzel a felütéssel kezdődött a Rangos beszélgetések októberi beszélgetése, melynek vendége a Spiró György volt.

Boldog születésnapot, Bálint Ház! Isten hozott, JCC Budapest!
 2019. október 16. szerda, 12:00
Interjú Fritz Zsuzsával, a 25 éves Bálint Ház - vagyis JCC Budapest - igazgatójával.

Most vagy soha: irány a Fitnesz!
 2019. október 10. csütörtök, 19:35
Te mire mennyit költesz évente? Segítünk, hogy ne az egészségeden kelljen spórolnod! Novemberben három napig akciós áron vásárolhatod meg az éves tagsági kártyádat a Bálint Ház fitnesztermébe. November 10. és 14. között minden éves Fitnesz bérlet csak 35.000 forint!

Jom Kipur a zsinagógában...
 2019. október 8. kedd, 15:15
Az egyik leghíresebb zsidó festmény egy Jom Kipuri zsinagógai jelenetbe enged bepillantást... Most egy olyan dolgot árulunk el róla, amit biztos nem vettél eddig észre rajta.

"Mosolygós családot lehetetlen hazudni egy gyereknek."
 2019. október 3. csütörtök, 15:15
"Mindannyian jól megpakolt hátizsákkal érkeztünk, ezt cipeljük egész életünkön keresztül. De hogy tesszük le? Le kell-e tenni? Erről fog szólni ez az előadás." - kezdte Rangos Katalin a Rangos beszélgetések második évadjának első estéjét, ahol a vendég a klinikai szakpszichológus Orvos-Tóth Noémi volt, az Örökölt sors - Családi sebek és gyógyulás útjai című sikerkönvy szerzője. 

Emberünnep - Sana Tova 5780 (Fritz Zsuzsa)
 2019. szeptember 30. hétfő, 15:00
Ülök a vonaton, Budapestről megyek Bécsbe. Ismert, már nagyon ismert útvonal, a Railjet csendes zakatolása életem részévé vált. Ahogy második otthonommá vált a császárváros is kávézóival, eleganciájával, tisztaságával. Mégis más ez az utazás így Ros Hásáná előtt pár nappal, más, hogy az új évet újdonsült férjem otthonában ünnepeljük.

A gyermeki öröm programjai a Bálint Házban 
 2019. szeptember 16. hétfő, 15:00
Ha egy intézmény lassan a 25-ik születésnapját ünnepli, könnyen megeshet, hogy a programjain egy egész generáció nő fel. 

"A saját ösztöneim késztetnek arra, hogy azzal foglalkozzak, ami érdekel" 
 2019. szeptember 11. szerda, 12:00
Interjú Rangos Katalinnal  

Töltsd meg énekkel!
 2019. szeptember 10. kedd, 12:00
A Bálint Ház 2018 tavaszán megalakult kórusa, miként a Ház egésze is, sokkal inkább közösség, mint intézmény.  

SZÉP kártyás fizetés a Bálint Házban
 2019. szeptember 06. péntek, 13:30
Jó hírünk van! Mostantól nálunk is fizethettek Széchényi Pihenőkártyával a konditermünkben, illetve a jelzett programjainkon a pénztárunkban.

Mire elég negyedévszázad?
 2019. szeptember 04. szerda, 11:00
Szinte hihetetlen, hogy vége a nyárnak. Reméljük, sikerült kipihenned magad. Mi újult erővel, és még nagyobb lendülettel vágunk bele az előttünk álló évadba, ami rengeteg izgalmas dolgot tartogat! 

Készen állsz?
 2019. augusztus 30. péntek, 12:30
Úgy érzed, alkatod, életkorod vagy teherbírásod miatt kinéznek a legfelkapottabb konditermekből? Szeretnél mozogni akár több évtizedes kihagyás után is? Szeretnél tenni azért, hogy erősödj, hajlékonyabb legyél, és ha lehet, elkerülj néhány egészségügyi problémát a jövőben? Szeretsz beszélgetni, szeretsz bátorítást és megerősítést kapni, esetleg másokat is biztatni? Nálunk a helyed! 

"Mi valóban úgy képzeltük ezt a szalont, ahogy a régiek csinálták."
 2019. augusztus 8. csütörtök, 15:00
Szántó Eszter a tanítvány és Diószegi Endre - az Ady Endre Gimnázium legendás tanára, akit mindenki egyszerűen csak Diónak hív - , 2019. elején indította el a Bálint Irodalmi Szalont. 

Véradás, koncert, kalács - Színes programokkal gazdagítja a Maccabit a Bálint Ház
 2019. július. 27. szombat 14:00
Többévnyi szervezés után július 29. és augusztus 7. között rendezik meg a 15. Maccabi Európa Játékokat, melynek kulturális rendezvényeit a Bálint Ház is gazdagítja. Nem is akárhogy. 

"Semmi mást nem kell tenni, csak mosolyogni és szeretetet adni"
2019. június. 25. kedd 11:00
A Csupaszív foglalkozáson jártunk. Pepével, vagyis Berényi Péterrel, a Bálint Ház operátori vezetőjével és Szendy Barbarával, a gyermekprogramok szervezőjével nem könnyű az interjú elkészítése, ugyanis mindig odajön valaki hozzánk egy apró meglepetéssel, egy puszival, öleléssel vagy egyszerű, izgatott „Mikor kezdünk már?” kérdéssel.

Sosem késő - Savuot éjszaka a Bálint Házban
2019. június. 19. szerda 14:00
Aki még nem vett részt Savuoton, elsőre talán nehezen érti meg annak lényegét. A magyar iskolarendszerben felnőttek számára már az is szokatlannak tűnhet, hogy a tanulás öröm, amire az emberek az éjszakájukat közvetlen cél, például egy másnapi vizsga nélkül is szívesen rááldozzák. A jól felépített program – Tóth Krisztina költő, író megnyitója, az ezt követő kerekasztal-beszélgetés, majd a több teremben hajnali négyig párhuzamosan zajló előadások fokozatosan vitték közelebb a közönséget a savuot, az ünnep megéléséhez.

"EGYÜTT": A MAZS Alapítvány és a MAZSIHISZ közös programja
 2019. május 14. kedd 16:44
Program a magyarországi zsidó származású holokauszt túlélők második generációjának támogatására. 2019. április 29-én a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriuma elbírálta a holokauszt túlélők második generációjának támogatására beérkezett pályázatokat. A döntés értelmében az "EGYÜTT", a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány közös programja 76,3 millió forintot nyert.

Talmud a színpadon, avagy Mózes és az első időutazás
 2019. május 13. hétfő 10:44
Az Itt és Most Társulat tagjait és Balázs Gábor eszmetörténészt láthattuk-hallhattuk egy improvizációs színházi előadás keretében a budapesti Mozsár kávézóban.

"Olyan iskolát kell teremteni, amilyennek a világot is látni akarjuk"
 2019. május 6. hétfő 10:44
Kiken múlik egy iskola működése? Mit kell benne oktatni? Miért baj, ha egy családnak vagy diáknak nem megfelelő egy intézmény? Mi lesz a tanárokkal? És alapvetően: milyen a jó iskola? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe a résztvevők a Bálint Ház Alternatív utak a magyar közoktatásban című oktatási konferenciáján.

„A magyarországi zsidóságnak lenne mire büszkének lennie”
 2019. április 25. csütörtök 14:44
Miután Heisler András a jelenlegi egyetlen jelölt a MAZSIHISZ elnökválasztásán, Rangos Katalinnak nem igazán kellett feleket békíteni, és arra sem nagyon volt esélye, hogy véleményeket ütköztessen az estén. Ám így is fontos kérdések kerültek előtérbe: a Sorsok Háza körüli ügyek, a zsidó oktatás kérdései, a közösség és a vallás, a MAZSIHISZ és a civilek közti összefüggések és persze a pozitív kapcsolat a kormánnyal, ami rengeteg embernek nem tetszik.

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatójának írása pészáh alkalmából
 2019. április 18. csütörtök 19:44
Menetelünk. Évezredek óta megyünk együtt. Évszázadok óta járkálunk ezeken az utcákon. Megéltünk sok mindent. Mégis, mi a közös bennünk? Közösség vagyunk-e? S ha igen, mit jelent mindez?


„Akkor nem lesz a társadalom rákos, ha az információ megfelelően áramlik körülöttünk.”
 2019. április 18. csütörtök 15:00
Béllel vagy rákkal kezdjünk? Tette fel a kérdést Rangos Katalin a márciusi Rangos beszélgetéseken, ahol aztán később kiderült, hogy bármelyik témát is választja a közönség, könnyedén fogunk áttérni a másikra. A bél működése és a rák kialakulása között ugyanis megannyi összefüggés van. Az összefüggések pedig gyógyuláshoz vezethetnek.

„Ez nem csak egy játék. Itt nyújtani kell valamit a színpadon.”
 2019. április 4. csütörtök 15:00
Visszafojtott izgulás, tagok közötti összekacsintások és néhány spontánnak tűnő poén, ami talán már nem is olyan spontán. A Közösségi Színház próbáján jártunk.  

Családi Purim játékokkal – és kis rejtett oktatással
 2019. április 2. hétfő 16:00
Szabadulószoba, gigászi társasjáték, színjátszó előadás, koncert, közös tánc, arcfestés és pontgyűjtés. Mindez csak egy vázlatos felsorolás arról, mi minden várt a gyerekekre a Bálint Házban tartott családi Purimon, ahol nemcsak a szórakozáson volt a hangsúly, hanem picit a tanuláson is. 

Március 20-án köszönt be Purim - A Bálint Ház purimi ajánlata
2019. március 11. hétfő 13:00
Gyere, és ünnepeld velünk a megmenekülés napját! Rengeteg programmal készültünk nektek, hogy minden korosztály jól érezhesse magát, hiszen a Bálint Ház a hely, ami összehoz!

„Függetlennek kell lenni minden ostobaságtól”
2019. február 28. csütörtök 14:49
A február 22-i Rangos esten két út közül választhattak az érdeklődők: lehetett a téma az oktatáspolitika reménytelensége, vagy az, hogy mit is kezdjünk az életünkkel. Mivel két túl jó topikról van szó, Vekerdytől pedig bármit szívesen hallgat az ember, a végeredmény borítékolható volt: a szavazás döntetlen lett. Így hát kicsit beszéltünk mindkettőről. 

„Bele kell nyugodni, hogy a fák nem nőnek az égig”
2019. február 12. kedd 12:10
„Világsztár vagyok szűk családi körben” – viccelődött a közönség előtt Náray Tamás a január 24-i Rangos beszélgetéseken. Ám annak, akinek a nevét az egész ország ismeri, kár szerénykednie. Náray Tamás divattervező, festőművész, író és újabban hangos közösségi média jelenség. Rangos Katalin az este elején azt ígérte, megtudjuk, melyik sorrend a helyes. Ám ennél sokkal több derült ki a szabadszájú polihisztorról.

Új előadássorozata a 16-23 éves korosztály számára
2019. február 6. szerda 18:01
Dr. Balázs Gábor új előadása "Gondolkodó zsidóság a XXI. században" címmel. Az emberiség jövőjének nagy kérdéseit (mesterséges intelligencia, túlnépesedés, globális felmelegedés, a nemi identitás relativizálódása, a robottechnika fejlődése és az emberi munkahelyek csökkenése, stb.) fókuszba helyezve az előadások azt fogják vizsgálni, hogy a felvetett problémák hogyan befolyásolják a zsidó közösség és egyén kapcsolatát, önértelmezését és elköteleződését.

A zsidóságról Dr. Balázs Gáborral a Bálint Házban minden csütörtökön
2019. január 18. péntek 10:01
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve két új kurzust indít!

Deák Andrea kulturális szakembert és Adománytaxi csapatát díjazta a zsidó közösség
2018. december 12. szerda 19:50
A Hanukatalizátor-Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Kimondott célunk, hogy minél többen, különösen a fiatalok, lássák: értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban. Köszönjük mindazoknak, akik szavaztak a Hanukatalizátor díj jelöltjeire. Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek további sok sikeres innovációt kívánunk!

Gondolatok Hanuka utolsó napjára [Fritz Zsuzsa]
2018. december 10. hétfő 17:10
Hanuka utolsó napja van, s én a vonaton ülök Bécsből hazafelé. Az elmúlt nyolc napban gyújtottam hanukagyertyát otthon a barátokkal, második otthonomban, a Bálint Házban és előtt, Szerbia déli részén a volt Jugoszláv zsidó közösségek tagjainak, köztük régi barátoknak a társaságában és Bécsben újonnan szerzett családom körében. Mindegyik felemelő volt a maga nemében, mindegyik másként.

Hanuka quiz
2018. november 25. vasárnap 21:10
Most hogy lassan egy hete mindennap gyertyát gyújtasz és fánkot eszel vajon mindent tudsz Hanukáról? Itt a lehetőség! 8 kérdés, 8 válasz --> legyél 100% hanuka spiller.

Kollégánk a Kézdy-díjazottak között
2018. november 25. vasárnap 21:10
Idén is átadták Az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díjait. Óriási büszkeségünkre az egyik díjazott a Bálint Ház munkatársa, Lantai Dávid, aki odaadó munkájával évek óta oszlopos tagja a magyarországi zsidó közösségnek.

Dés László - Rangos beszélgetések Rangos Katalinnal
2018. november 22. csütörtök 13:10
Musicalek, filmzenék, felejthetetlen slágerek, dzsessz. Dés László neve fogalom a magyar zenei világban. Hamarosan őskoncertet tart az Arénában, előtte azonban még eljön a Bálint Házba, ahol Rangos Katalinnal fog beszélgetni. December 6-án várunk mindenkit egy garantáltan emlékezetes előadásra!

Akciós éves fitneszbérelt vásár
2018. november 1. péntek 9:10
Idén is kedvezményes napok november 11-12. között: 36 000 Ft helyett 30 000 Ft!


Valami nagyon újba kezdünk: elindul a SMANTRA a Bálint Házban!

2018. október 7. vasárnap 15:22
A Smantra alkalmain az ősi zsidó szövegek egyszerűbb, mai füleknek ismerősebb dallamok formájában válnak bárki számára hozzáférhetővé, zenei előképzettség és nyelvtudás nélkül.

Változások a Bálint Ház életében
2018. október 7. vasárnap 15:22
Magam és a Bálint Ház csapata nevében nagyon köszönöm, hogy több éve kitartó látogatója a Háznak, amely napról napra egyre fontosabb pontja a hazai zsidóság közösségi életének. A missziónk a jövőben is változatlan: egy aktív, nyitott és látható zsidó közösség létrehozása, amely szerves része a szolidáris hazai társadalomnak.

Ősbemutató - a Frankelben ünnepelt a Bálint Ház Közösségi Kórusa
2018. szeptember 14. péntek 15:22
A Frankel Zsinagóga 130. születésnapját tartott esten volt Közösségi Kórusunk első fellépése.

Fritz Zsuzsa: Bűnúsztatás
2018. szeptember 9. vasárnap 14:10
Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatójának Ros Hasanai újévi üdvözlete.

Bevezetés a zsidó filozófiába és a zsidó értékekbe
2018. szeptember 6. csütörtök 9:22
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve bevezető, de mégsem csak kezdőknek szóló kurzusán a zsidó filozófia alapkérdéseivel ismerkedhet meg a hallgató. Hallhatunk előadást többek között a kiválasztottság jelentéséről, de a Messiásról, a túlvilágról, és a sábát megtartásának filozófiai alapjairól is. Az előadásokat Balázs Gábor eszmetörténész tartja.

Bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész előadásában
2018. szeptember 5. szerda 10:22
Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk. Az előadásokat kéthetenként csütörtökként Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.

Az elmúlt évekhez hasonló elkötelezettséggel folytatodik a Totál Filmklub
2018. szeptember 3. hétfő 10:12
Új sorozatunkban alkalmanként olyan filmeket tüzünk műsorra és megbeszélésre, amelyek érintik identitásunkat, társadalmi és szociális érzékenységünket, büszkeségünket, a migrációt, és néhány filmben feldolgozzuk a zsidó történelmi örökségünket és az azzal kapcso

Nyomtatási kép