Barion Pixel

Home
2022. október 3. hétfő |h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
 

Sáná tová - 5782!

Budapest | 2021. szeptember 6.

 

Kedves Barátaink!

 

Az évnek ennek a szakaszában, amikor a nyár már a végéhez közeledik, sokan az őszi zsidó ünnepek cunamijára készülünk. Az 5782-es évet kezdjük meg, de nem csak a zsidó időszámítás szerinti évforduló van ilyenkor. Az iskolák is most kezdik a tanítást, a parlament ismét ülésezni kezd, a színházak megkezdik új évadjukat, és a szőlőt is ilyenkor szüretelik.

A Bálint Ház számára Ros Hásáná egyben programjaink éves fordulópontja is. Nálunk is új év kezdődik, melyben számot vetünk, mit hogyan csináltunk az elmúlt évben, és új terveket szövünk.

Az elmúlt év a bezárások ellenére nagyin intenzív volt, nem kis kihívás elé állítva közösségi intézményünket. Pont egy éve ért az a megtiszteltetés, hogy Fritz Zsuzsától átvehettem a Bálint Ház vezetését. Egy megújult és kibővült csapattal szinte azonnal olyan kihívásokkal kellett szembe néznünk, melyre senki nem lehetett felkészülve. A COVID sok mindentől megfosztott minket, legfőképpen attól, hogy Veletek találkozzunk: intézményünk esszenciájától. Ugyanakkor közösségi központunk olyan tulajdonságai kerültek előtérbe, melynek nem szenteltünk korábban elég figyelmet.

A Veletek való személyes ünneplések helyett olyan háztartásokba is elvittük a zsidó ünnepi hangulatot, ahol korábban csak a második világháború előtt tartottak bármiféle zsidó szokást. Jó belegondolni, hogy talán a felnövő generációk gyerekkori élményeihez járulunk hozzá!

Zászlóshajó rendezvényeinket, a Judafestet és a Zsifit a virtuális térbe helyeztük át és hirtelen megnyílt a lehetőség a bekapcsolódásra vidékről is. Nyáron pedig álmodtunk egy nagyot: létrejött a JCamp, ahol több mint 200 zsidó fiatalt táboroztattunk. Egyszóval – még egy világjárvány sem állított meg minket! Minden eddiginél nagyobb optimizmussal tekintünk a jövőbe, és a mostani Ros Hásáná úgy köszönt be, hogy erősebbek, ellenállóbbak és kreatívabbak vagyunk, mint valaha.

Mindez persze Nélkületek nem sikerült volna. Köszönjük, hogy Ti is azonnal alkalmazkodtatok az új világhoz, és végig velünk voltatok legalább virtuálisan. Köszönjük, hogy elnéztétek az apróbb csetlés-botlásainkat, és tanácsaitokkal segítettek, hogy jobbak legyünk. És azt is köszönjük, hogy Ti talán még nálunk is jobban vártátok/várjátok az újranyitást, és amikor lehetett, szinte azonnal újra megtelt élettel a Ház.

Az egész Bálint Ház nevében kívánunk minden kedves barátunknak sikerekben és boldogságban gazdag új esztendőt! És gazdagodjatok új tudással újévi weboldalunk segítségével!

 

Kenesei Marcell

A JCC Budapest–Bálint Ház igazgatója

 


Ros HaSana (רֹאשׁ הַשָּׁנָה , ejtsd Ros Hásáná) a zsidó újév. Idén szeptember 6-án este ünnepeljük a világ, pontosabban Ádám és Éva teremtésének 5782. évfordulóját.

 
Amennyiben most kezded a zsidó ünnepek ünneplését, mert most jött el az idő, vagy mert most tudtad meg a DNS-tesztből, hogy zsidó vagy, esetleg azért, mert a barátod, barátnőd, férjed, feleséged zsidó, akkor jó hírünk van! Létrehoztunk egy oldalt, ahol mindent megtudhatsz az ünnepről, legyen szó szokásokról, receptekről, vagy épp elmélkedős kérdésekről.
 
Kíváncsi vagy? Látogass el az alábbi linkre!
Nyomtatási kép