Barion Pixel

Home
2022. augusztus 18. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
 
Hanukatalizátor jelölések
Megjelent: 2013. november 27. szerda 9:23
 
„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”
(Martin Buber)
 
A Mindenki Hanukája rendezvény keretében idén is átadjuk a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjat két kategóriában.
 
A díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja és szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben együtt is kijelentsük, kinek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.
 

A 2012. díjátadás két nyertese: Dr. Szeszler Anna és a Hanoar Hatzioni Hungary szervezet.
A bal felső sarokban Szász Károly István képzőművész munkája
a Hanukatalizátor díj látható.
 
 • A díjazottakról a közösség, azaz mi döntünk az interneten szavazással november 27. szerda 12:00 és december 3. kedd 12:00 között a www.balinthaz.hu/hanukatalizator címen.
 • A jelöltről szóló pár soros indoklást a jelölő személyek küldték, ezeket szerkesztve közöljük.
 
 

HANUKATALIZÁTOR EGYÉNI JELÖLTEK
(katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmény)


 

 • Borgula András
  A Gólem Színház vezetője, az egyik legaktívabb zsidó szervező, aki szinte minden kreatív kezdeményezésben részt vesz. Pozitívan gondolkodó, előretekintő művész, akit nem csak saját művészi karrierje érdekel, hanem azon túlmutatóan a közösség jövőjét tartja szem előtt. A Gólem Színház előadásai, a Judafestek, a Zsifi és a Kibic mind lelkes ötletességét, kreativitását mutatják.

   
 • Friedman Sasha
  Az elmúlt években Ő a vezetője a szarvasi nemzetközi tábornak. Óriási sikereket érnek el nem csak a magyar ifjúság körében, hanem Közép-Európában is. A szarvasi tábor madrichjai közül sokan később a közösségben maradnak, és vezető pozíciót töltenek be. Ez a vezetői képzésnek köszönhető amit Sasha emelt professzionális szintre.
   
 • Lányi Eszter
  Eszter a zsidó közösség több előremutató kezdeményezésének volt tagja. Innovatív, a közösség jövőjéről minőségileg gondolkozó ember, aki jó példa a fiatalok számára és fontos része van abban, hogy a magyarországi zsidó közösségeknek pozitív, követhető vezetői lehetnek. A Haver Alapítvány kuratóriumának elnökeként nem csak a zsidó közösség felé, hanem a társadalom felé is felelősséget mutató példakép.
   
 • Langer Ármin
  Vallásközi párbeszéd és akció megszervezése? Langer Ármin. Zsidóság és közélet megjelenítése képzőművészeti alkotásokban? Langer Ármin. Hitközség ifjúsági csoportjának lelkesítése (priceless)? Langer Ármin. Alterzsidó amatőr kórus? Igen, ráhibáztál, L. Á.
  Még nem volt öt perce, hogy Langer Ármin bekerült a pesti zsidó életbe, a környezet máris a szokottnál is élénkebb pezsgés jeleit kezdte mutatni. A Limmudban végzett önkéntes tevékenysége során került kapcsolatba a Szim Salom Progresszív Hitközséggel, amelynek tagja, ifjúsági csoportvezetője, majd vezetőségi tagja lett.
  Elkötelezettsége, hite többeket inspirált (nevek a szerkesztőségben), hogy beleássák magukat a judaizmusba, például felnőtt bár micvára vagy bát micvára vállalkozzanak.
  Példa nélkül álló kezdeményezése, hogy megszervezte az LMBTQ-barát sáhárit istentiszteleket, melyek sokaknak adtak addig meg nem tapasztalt spirituális lehetőséget.
  A világ megjavítása felé irányuló olthatatlan vágy Langer Árminnál nemcsak azt eredményezi, hogy ő maga megállás nélkül dolgozik a célért, hanem azt is, hogy képes másokat is bevonzani ebbe a munkába.
 • Mircea Cernov
  Mircea Cernov nem csak egy szobatárs az irodában, hanem igazi jóbarát is. Tekintélye és humora, intelligenciája, összetartó és közösségformáló személyisége lenyűgöző. Konstruktív szakmai partner, bölcs tanár, a Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvány ügyvezető igazgatója.

   
 • Nagy János Ádám
  Vállalkozó, aki az idén, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) megkezdett, könyvtár megújítási munkálatok hátterében áll. Először nyílik reális esély arra, hogy végre kutathatóvá  és elérhetővé váljék az ott, lassan két évszázada felhalmozódott hazai és regionális zsidósággal kapcsolatos tudás és így méltón elfoglalja helyét a világ legjelentősebb judaika gyűjteményei között.
  Bízunk abban, hogy a zsidó közösség szellemi örökségének és értékeinek megmentéséért tett önfeláldozó munkája inspirálóan hat majd a hazai zsidóságra, amely végre felismeri saját értékeit és tesz azok megmentéséért. Az általa megkezdett és remélhetőleg a jövőben megvalósuló munka, egy olyan szilárd forrás- és tudásanyagot fog hetven év után újra, mindenki számára elérhetővé tenni, ami alapja lehet, egy pozitív, nem a holokauszton alapuló, zsidó identitás tudásbeli megalapozásának.
 
 
HANUKATALIZÁTOR INNOVÁCIÓ JELÖLTEK
(innovatív közösségi kezdeményezések)
 
 • BUPAP - városi túrák Budapesten
  Miénk ez a város? Ismerjük a történeteit? Itt éljük a mindennapjainkat, mégis nagyon keveset tudunk róla. Megállunk-e egy percre, és élvezzük-e, amit ad nekünk? Ismerjük-e a saját múltunkat? Olyan városban élünk, amit hatvan évvel ezelőtt közel két hónapig ostromoltak, és ami megmaradt belőle, azt a kommunista diktatúra építette újjá. 
  Mit tudunk egymásról? A határok megnyitása óta egyre több a bevándorló, de azokat sem ismerjük igazán, akikkel születésünk óta egy utcában lakunk. Zsidók és keresztények, törökök és cigányok, bevándorlók és munkanélküliek - mit tanulhatunk egymástól?
  A BUPAP városi sétái megajándékoznak minket a várossal, amiben élünk, szerethetőbbé teszik a teret.
 • ZSIT egylet - temetőgondozás
  A ZSIT egylet innovatív ötlete az elhagyatott zsidó temetők rendberakása. Önkéntes munkájukkal járulnak hozzá az elfeledett vagy gondozatlan zsidó sírhelyek megtisztításához, a környezet szebbé tételéhez. Kemény fizikai munkájukkal megadják őseinknek azt a tiszteletet, hogy nem feledik őket, emléküket akár ismeretlenül is ápolják.

 • ​​Hanoar Hatzioni Ifjúsági szervezet
  Az elmúlt évben nagyon sok fiatalt tudtak megszólítani, olyanokat, akik nem voltak aktívan tagjai a közösségnek. Ősszel az elmúlt 20 év legnagyobb létszámú (140 résztvevő) év közben tartott ifjúsági tábora volt az őszi Hanoar tábor. A szombat esték minőségi programot nyújtanak a 6-19 éves korosztálynak. Céljuk a minőségi zsidó informális oktatás és azon normák átadása, amik a közösségi léthez nélkülözhetetlenek. Ezt az elmúlt évben elérte a Hanoar ezzel fennállásának a legsikeresebb évén van túl.

 • akibic.hu - programajánló portál
  Az akibic.hu egy programajánló portál, amely részben vagy egészben zsidó tárgyú, vagy zsidó vonatkozású eseményeket fog össze. Az oldalt a KIBIC Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetsége működteti, mely Magyarországon működő, a zsidó szervezetek, közösségek, egyházkerületek programjait bemutató, nyilvántartott tagsággal rendelkező civil szervezet. Tagsága egyre bővül. Idáig  a MAZSIKE, a Gólem Színház,  a MACCABI VAC, a Lauder Iskola, az Izraeli Kulturális Intézet, a Scheiber Iskola, a Judafest, az Amerikai Alapítványi Iskola, a Bálint Ház, a Szim Salom, a Hanoar Hacioni, a Bet Orim, a Haver Alapítvány, a Hillel Alapítvány, az Élet Menete Alapítvány és a Limmud Magyarország csatlakozott a Szövetséghez.

 • Kibuci Bucik - temetőfelújító tábor
  A tábor alatt a diákok együtt élnek egy vidéki településen és ismerkednek a zsidó tradíciókkal, a zsidó történelemmel. Rendbeteszik a falu elhagyatottan álló zsidó temetőjét. Pénteken az esti szombatfogadásra készülnek, ünnepi vacsorát főznek. A falu lakóival beszélgetnek az egykor itt élt zsidó közösségről és a falu mai életéről, fotóznak, interjúkat készítenek. Táboroznak, közösséget építenek, tesznek a faluért, a zsidóságért. 


Az eseményen az Itt és Most Társulat improvizál a közönségnek.
 

 

 
 

.

Nyomtatási kép