h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2018. október 2. kedd
Szimhát Tora,
a Tóra ünnepe
 
2018. december 3-10. hétfő-hétfő
Hanuka,
a fények ünnepe

 

HANUKATALIZÁTOR DÍJ 2013 NYERTESEK
Megjelent: 2013. december 05. csütörtök 17:04
 
Kedves Barátaink!
Köszönjük mindazoknak, akik szavaztak a Hanukatalizátor díj jelöltjeire. A két kategória 13 jelöltjére összesen 929 szavazat érkezett. A legtöbb voksot egyéni kategóriában Nagy János Ádám (az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemen megkezdett, könyvtár megújítási munkálatok hátterében álló vállalkozó), míg az innováció kategóriában a Kibuci Bucik - temetőfelújító tábor kapta.
Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek további sok sikeres innovációt kívánunk!
 
A Bálint Ház csapata
 

Az eseményről és a díjról

Idén is a Mindenki Hanukája rendezvény keretében adtuk át a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjakat.

A díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja és szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben együtt is kijelentsük, kinek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.

Ide kattintva olvashat a jelöltekről.
 

A díjazottakról
(az ajánlást az ajánló személy vagy szervezet küldte, szerkesztés nélkül közöjük)

Nagy János Ádám
vállalkozó, aki az idén, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) megkezdett, könyvtár megújítási munkálatok hátterében áll. A történelmi jelentőségű könyvtári állományt már többen, többször igyekeztek helyreállítani, katalogizálni, de eddig források és munkaerő hiányában még sohasem sikerült. Ádám cégének és képzett szakembereinek köszönhetően azonban most először nyílik reális esély arra, hogy végre kutathatóvá  és elérhetővé váljék az ott, lassan két évszázada felhalmozódott hazai és regionális zsidósággal kapcsolatos tudás és így méltón elfoglalja helyét a világ legjelentősebb judaika gyűjteményei között.
Ádám művész-értelmiségi családból származik. Édesapja festőművész, de közvetlen családjában vannak írók, történész professzorok, akadémiai tagok, tudósok és levéltárosok is, így fontos számára a kultúra és a fiatalok oktatásának segítése.


Nagy János Ádám díjátvevő videója.
 
Azért javasoljuk Nagy János Ádámot a Bálint Ház Hanukatalizátor díjára, mert bízunk abban, hogy a zsidó közösség szellemi örökségének és értékeinek megmentésért tett önfeláldozó munkája inspirálóan hat majd a hazai zsidóságra, amely végre felismeri saját értékeit és tesz azok megmentésért. Az általa megkezdett és remélhetőleg a jövőben megvalósuló munka, egy olyan szilárd forrás- és tudásanyagot fog hetven év után újra, mindenki számára elérhetővé tenni, ami alapja lehet, egy pozitív, nem a holokauszton alapuló, zsidó identitás tudásbeli megalapozásának.
 
 
Kibuci Bucik - temetőfelújító tábor
A tábor alatt a diákok együtt élnek egy vidéki településen és ismerkednek a zsidó tradíciókkal, a zsidó történelemmel. Rendbeteszik a falu elhagyatottan álló zsidó temetőjét. Pénteken az esti szombatfogadásra készülnek, ünnepi vacsorát főznek. A falu lakóival beszélgetnek az egykor itt élt zsidó közösségről és a falu mai életéről, fotóznak, interjúkat készítenek. Táboroznak, közösséget építenek, tesznek a faluért, a zsidóságért. 
 
 


Videó a Kibuci Bucik táborról

 

 

 

Nyomtatási kép
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök