Home
2021. február 25. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
február 26.
Purim (Ádár 14.)

március 27.
erev Pészah (Niszán 14.)

április 30.
Lag Báomer (Ijjár 18.)

május 17.
erev Sávuot (Sziván 6.)

 

Kedves Tagjaink, Partnereink, Barátaink! 

A JCC Budapest – Bálint Ház csapatával és más partnereinkkel egyeztetve, a járványügyi helyzetet végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy bizonytalan időre a ház zárva tart. Tesszük ezt azért, mert felelősséget érzünk kis és nagy közösségünk jóllétéért, s mert szeretnénk megóvni a hozzánk járókat, valamint az ők hozzátartozóit, barátait, kisebb-nagyobb közösségeit.

Hanukatalizátor díjra jelöltek és közönségszavazás 5774 
Megjelent: 2014. december 8. hétfő 12:00
 
„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”
(Martin Buber)
 
A szavazás lezárult. 
 
Idén is átadjuk a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjat két kategóriában. A díj az 5774. zsidó naptári év élő és aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit/szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli, melyek formai vagy tartalmi innovációt jelentenek az önszerveződésben.
 
A díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja és szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben együtt is kijelentsük, kinek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.
 

Felső sor: a 2013. díjátadás két nyertese a Kibuci Bucik tábor és Nagy jános Ádám.
Alsó sor: a 2012. díjátadás két nyertese Dr. Szeszler Anna és a Hanoar Hatzioni Hungary szervezet; Szász Károly István képzőművész munkája, a Hanukatalizátor díj
 
 
 • A díjazottakról a közösség dönt on-line szavazással, december 8. (hétfő) 12:00 és december 15. (hétfő) 12:00 között a www.balinthaz.hu/hanukatalizator5774 címen.
 • A szavazás eredményét a Bálint Ház weboldalán és Facebook oldalán hirdetjük ki 2014. december 18-án, 20:00-kor.
 • A jelöltről szóló pár soros indoklást a jelölő személyek küldték, ezeket szerkesztve közöljük.
 • Köszönjük azoknak, akik jelölést küldtek.
 
 

 

HANUKATALIZÁTOR EGYÉNI JELÖLTEK
(katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmény)


 

 • Borgula András
  A Gólem Színház művészeti vezetője, a KIBIC Szövetség alapító elnöke. A kortárs zsidó kultúra megismertetése, terjesztése, a közösségen belüli és a közösségek közötti problémák intelligens humorral való hatékony kezelése a legfőbb missziója. Kreatív ötleteivel, színházi és egyéb előadásaival, az általa szervezett rendezvényekkel (Judafest, Budapesti Zsidó Filmfesztivál) vagy akár rádióműsorával mindig ezt a célt szolgálja.
   
 • Dombi Gábor
  Újságíró, idén Erzsébetvárosban ő szervezte az VII. kerület Holokauszt Emlékév programjait. Szerkesztője a Lévai Jenő: A pesti gettó története c. könyvnek, s rendezte A pesti gettó emlékezete kiállítást a Klauzál téren.
   
 • Fris E. Kata
  A Teleki téri imaház és a Gláser Jakab Emlékalapítvány kutatásában múlhatatlan érdemeket szerzett. Évek óta dolgozik a zsinagógáért, fáradhatatlanul. Konferenciát szervez, előad, kutat, keres, interjúzik, könyvet szerkeszt, filmet készít, rendezvényt szervez és közösséget fejleszt. Mindezt önkéntesként, jókedvvel, szívvel és lélekkel. 
   
 • Forgács György (Ubul)
  A közösség egyik leg(hiper)aktívabb tagja. Mintaértékű elkötelezettségének és kitartó (önkéntes) közösségépítő munkájának köszönhetően nagyon sok család élt át felejthetetlen pillanatokat a Bálint házi gyerekprogramokon vagy közös nyaralásokon a Szarvasi Táborban, generációk táncolták végig a Machol Hungária tánctábort, illetve több szervezet neki köszönheti a működését és a kreatív fejlődését.
   
 • György Péter
  Esztéta, médiakutató, egyetemi tanár. Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, a Média és Kommunikáció tanszék tanára. Idén kulcsfigurája volt az az ELTE BTK emlékévi eseményeinek, a Bevésett Nevek c. emlékmű és konferencia nagyfokú érzékenységgel nyúlt az egyetem a II. világháború során elhunytak emlékének a megőrzéséhez.
   
 • Ilan Sagiv
  A HaSomer Hacair Magyarország, a Magyarországi Cionista Szövetség, az Izraeli Kulturális Intézet, a Maccabi VAC és Izrael között tart kapcsolatot és gyakorlatilag egy személyben fogja össze a cionista fiatalok munkáját Budapesten.
   
 • Toronyi Zsuzsanna
  Sokéves, szívós munkával kutatja és dolgozza fel a magyarországi zsidó örökséget. Egyre szélesedő kapcsolati hálót alakít ki hazai és külföldi archívumokkal, múzeumokkal, kutatóintézetekkel. A „poros levéltár” érdekes kincsesbányává válik munkája nyomán, digitálisan is közzéteszi a feldolgozott zsidó örökséget. Munkássága nyomán rendszeressé váltak az interaktív kiállítások. A magyarországi zsidóság képes története c. kötet szerzőtársa.
  Tanítványaiból és önkéntes munkatársakból kiépített csapat is segíti a zsidó örökség digitális bemutatását.
   
 • Siegfried-Tompson Erika
  Évek óta különös energiával, fáradhatatlanul dolgozik katalizátorként zsidók és zsidóságát nem ismerő, annak szépségét közösségben még meg nem élő emberek bevonásán a zsidó kulturális életbe (Bálint Ház, Limmud), Izrael vonzáskörébe (IKI, Arcenu), a zsidó társadalmi életbe és a progresszív zsidó közösségbe (Bét Orim, EUPJ). Nyelv- és világismeretét, tudását a progresszív mozgalom szolgálatába állítja, gyarapítja a Bét Orim nemzetközi tekintélyét.
   
 
 
HANUKATALIZÁTOR INNOVÁCIÓ JELÖLTEK
(innovatív közösségi kezdeményezések)
 
 • akibic.hu
  Az akibic.hu egy programajánló portál, amely részben vagy egészben zsidó tárgyú, vagy zsidó vonatkozású eseményeket fog össze. A Kibic talán a legnagyobb zsidó kulturális összefogás a háború óta, eddig tizennyolc szervezet csatlakozott a szövetséghez. Színvonalas és releváns információkat nyújtanak a zsidó közösség életéről, ami fontos és hiánypótló a mai Magyarországon.
   
 • Csillagos Házak (OSA Archívuma)
  A Holokauszt Emlékév egyik legjelentősebb programja volt. A Csillagos Ház program 7000 embert mozgósított a Facebookon. A fővárosiak mintegy 150 háznál tartottak megemlékezéseket. Erre az alkalomra Budapestre érkezett Soros György is. A Csillagos Házak programvezetője Rév István, a budapesti CEU történelem és politológia professzora és az OSA igazgatója.
   
 • Erzsébetváros Önkormányzat / VII. kerület Holokauszt Emlékév program
  Megkezdődött az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár felállításának előkészítése. Az önkormányzatok közül egyedüliként csatlakozott a Csillagos Házak programhoz. Augusztus 2-án Roma Holokauszt megemlékezést tartott. Megjelentette Lévai Jenő: A pesti gettó története című könyvét. Rejtő Jenő emlékestet rendezett a Goldmark Teremben. November 28-án rendhagyó szabadtéri kiállítást nyitott A pesti gettó emlékezete címmel, ami január 18-ig látogatható.
   
 • Gólem Színház
  Mint a zsidó kultúra egy speciális szeletével foglalkozó szervezet egyedülálló Magyarországon. Figyeli és megmutatja a hazai színházlátogató közönségnek a világban születő, zsidósághoz kapcsolódó drámákat, az itthoni drámaírókat a zsidósággal foglalkozó színdarabok megírására ösztönzi. Kimozdulva a fővárosi komfortzónából Jön a Gólem! című társadalmi projektjével olyan hazai településekre utazik el előadásával és a hozzá kapcsolódó beszélgetéssorozattal, mint például Gyöngyöspata, ahol feledésbe merült, hogy valaha ott virágzó zsidó közösség élt, viszont egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali gondolatok.
   
 • A Holokauszt és a családom facebook csoport
  Az oldal feladatának, felelősségének  tekinti, hogy generációról generációra továbbadja a vészkorszak elhallgatott családitörténeteit. Eörsi Mátyás alapító elmondása szerint: "Szüleink, nagyszüleink megpróbálták elrejteni zsidóságukat, nem beszéltek szenvedéseikről. Elfogadhatatlan, hogy az áldozatok leszármazottai hallgatnak, miközben a bűnösök utódjai hangoskodnak.” A csoportnak három hónap alatt több mint 4200 tagja lett (napjainkban 5246). A csoport több felolvasást is tartott az itt publikált írásokból, mely alkalom volt a zsidók és nem zsidók közeledésére, a kibeszélésre, a tabuk és a görcsök oldására.
   
 • Hosszúlépés városi séták csapata
  A Hosszúlépés csapata városi sétáin új oldaláról mutatja be Budapest zsidó történetét és jelenét. Rejtett zsinagógák nevű programjukon Budapest Monarchia-beli atmoszféráját különleges érzékenységgel idézik fel és kötik össze a jelenleg is zajló zsidó reneszánsszal; Budapest kóser arca sétájukon a gasztronómián keresztül hozzák közelebb a zsidóságot a résztvevőkhöz; Újvilág Óbudán címmel pedig az egykor Európa-szerte híres közösséget mutatják meg a velük sétálóknak.
   
 • A magyarországi zsidóság képes története c. könyv
  Fájó hiányt enyhít, ez a közel tíz évet felölelő munka után idén megjelent kötet (Vince Kiadó, szerző: Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke és Toronyi Zsuzsanna), mely a magyarországi zsidóság sok évszázados történetét minden eddiginél teljesebben mutatja be a kezdetektől napjainkig. A mintegy 550 fénykép (közülük több most kerül első ízben a közönség elé) és a történelmileg hiteles szövegek meggyőzően dokumentálják azt a szerepet, amellyel a zsidó közösségek és tagjaik hozzájárultak Magyarország anyagi gyarapításához, kulturális-szellemi-tudományos értékeinek gazdagításához.
   
 • Memento70
  Közösségi kezdeményezés a Civil Alap pályázaton nyert, de elvi okokból visszautasított források pótlására. Egy összefogás azért, hogy tisztán, hitelesen lehessen meegemlékezni a magyarországi holokauszt 70. évfordulójáról. Célja, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítson minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal a Memento70 mozgalm mellé állva kifejezhessék független véleményüket.
   
 • Teleki Téri Mesék c. film
  Az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22-ben túlélte az elmúlt 100 év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Az új nemzedék utánaeredt az imaház történetének és dokumentumfilm forgatásába kezdett. A fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy beszélgetőtársaikban egy valaha tündöklő, "letűnt civilizáció" utolsó képviselőire leltek. Az interjúalanyok még élénken emlékeztek arra, milyen színes és pezsgő élet is folyt a háború előtti Budapest második legsűrűbben lakott zsidó kerületében. A film megídézi a "Teleki téri zsidókat".
   
 • Tudozsido.com
  Az oldal a következőképpen definálja magát: globális unortodox bulvárzsidó médiaösszeesküvés. Adva van egy Jewrnalist, aki mint "kiküldött tudózsidónk jelenti" a zsidó közélet eseményeit: tájékoztat, figyel, gondolkodtat, megnevettet. 
   
 
 

 

 

Nyomtatási kép