h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5779. évi zsidó naptár
 
2019. augusztus 11.
Tisá beáv, az I. és a II. Szentély pusztulásának emlék- és böjtnapja

 

A Csillagos Házakat és Toronyi Zsuzsannát díjazta a zsidó közösség
Megjelent: 2014. december 18. csütörtök 11:30
 
„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”
(Martin Buber)
 
Kedves Barátaink!
 
A Hanukatalizátor Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Kimondott célunk, hogy minél többen, különösen a fiatalok, lássák: értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban - mondta el a díjról Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója.

Köszönjük mindazoknak, akik szavaztak a Hanukatalizátor díj jelöltjeire. Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek további sok sikeres innovációt kívánunk!
 
A december 17-i Mindenki Hanukája esten a Bálint Házban a díjat két kategóriában osztottuk ki:
 
  • Egyéni (katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmények)
 
A díj nyertese Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója. Sok éve kutatja és dolgozza fel a magyarországi zsidó örökséget, s széles kapcsolati hálót alakított ki hazai és külföldi múzeumokkal, kutatóintézetekkel. A „poros levéltár” érdekes kincsesbányává vált a munkája nyomán, tanítványaiból és önkéntesekbők álló csapata pedig aktívan részt vesz a zsidó örökség digitális bemutatásában.
 
  • Innováció (innovatív egyéni vagy szervezeti közösségi kezdeményezések)
 
A díjat a Csillagos Házak nyerte el. A Holokauszt emlékév egyik legjelentősebb és legtöbb embert elérő programja mintegy 2000 olyan épületet térképezett fel, ahová 1944-ben a zsidókat költöztették és amelyeket sárga csillaggal kellett jelölni. 
 
Az előzetes jelölések után a nyertesekről közönségszavazás döntött. Ide kattintva olvashat a jelöltekről.
 
 


Kiállítás

A díjátadón sor került a Joint/JDC története Magyarországon című kiállítás megnyitójára: az exkluzív tárlat a szervezet 100 éves történetének egyik legizgalmasabb, 1945-53 közötti szakaszát mutatja be. Száz éves történelme során az American Jewish Joint Distribution Committee/JDC meghatározó szerepet játszott az európai zsidó közösségek életében. 1991-ben a JDC létrehozta magyar irodáját, a Magyarországi Zsidó Szociális Segély/MAZS Alapítványt. Azóta a szervezet, partnereivel karöltve, több mint 100 000 embernek nyújtott segítséget. Célja, hogy Magyarországon egy önfenntartó, nyitott és jótékony szemléletű zsidó közösséget hozzon létre.

A budapesti szervezet idén a Magyar Zsidó Levéltárral közösen elkezdte feldolgozni a különösen markáns, magyarországi korszakból (1945 ̶ 1953) ránk maradt, gazdag levéltári anyagot. A felkutatott képekből és dokumentumokból összeállított kiállítás megtekinthető a Bálint Házban január 2-ig, hosszabb távon pedig a www.mazs.hu weboldalon.
 
 

 

 

Nyomtatási kép
 
 
 
 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök