Home
Délutáni iskola 2019/20
Budapest @ 2019. június 18. kedd  15:12

A Bálint Ház ősszel újra elindítja Délutáni iskola nevű programját az 1-6. osztályba járó diákok részére.
 
Miért válaszd a Délutáni iskolát?

A célunk, hogy a lehető legjobb színvonalú oktatást nyújtsuk a nem zsidó iskolába járó gyerekeknek, függetlenül az előzetes ismereteiktől vagy a zsidósággal való korábbi kapcsolatuktól. A judaizmus értékeiben és hagyományaiban rejlő tudást, tapasztalatot és örömöt szeretnénk közösen életre kelteni a művészet, dalok, játékok, sütés-főzés és játékos tanulás által.
Igény esetén a gyerekeket önkéntes fiatalok kíséretével, hivatásos sofőr szállítja az iskolákból a Délutáni iskola helyszínére, így a gyermekek utaztatását megoldjuk mi helyetted.

Mit csinálunk?

Tantervünk magába foglalja a héber nyelv tanulását, a zsidó kultúrával való ismerkedést, illetve a hagyományok elsajátítását, interaktív és szórakoztató programok keretein belül. A diákokat korosztály szerint két csoportba osztjuk be, így biztosítva a gördülékeny oktatást. Tapasztalataink szerint azok a gyermekek, akik ismerik az örökségüket, sokkal nagyobb önbizalomra tesznek szert, ráadásul a Bálint Ház falai között a zsidó közösség aktív és büszke tagjaivá válhatnak.
Hosszú távú céljaink között szerepel, hogy olyan szülőknek adjunk lehetőséget gyerekeik oktatásának megoldására, akik valamilyen oknál fogva nem szeretnék őket beíratni az iskolai hittanra.

 
Kik vagyunk?

A programot gyakorlott pedagógusok és a Szarvas Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor oktatási csapatának tagjai állították össze. Ismerkedj meg velük: 

Steiner Noémi

Korábban a szarvasi táborban és a Somer ifjúsági szervezetben tevékenykedett, majd egy nemzetközi iskolában tanított. Most kisfiával tölti a mindennapjait és izgatottan várja az új kihívásokat a Bálint Ház gyerekprogramjainak szervezőjeként.
Kőszegi Juci

A Délutáni iskola koncepciójának kidolgozója, és vezetője. A szerzője (mások mellett) a Hittan munkafüzet első osztályosoknak - történetek a Tórából című oktatási anyagnak, amelyből a Lauder Iskola diákjai, illetve minden, zsidó hittanra beiratott diák tanul ma Magyarországon. Emellett a Bálint Ház gyerekprogramjainak szervezője, több ifjúsági szervezet tanácsadója.
Keszler Benjámin

A szarvasi tábor és a Hanoar Hatzioni ifjúsági szervezet lelkes és tehetséges madrichja. A Bálint Házban a délutáni iskolán kívül a Szarvaskán is találkozhattok vele.
Lakatos Eszter

A Lauder iskolában tanul és a Sahar program keretén belül alsó tagozatos gyerekekkel foglalkozik. Örömmel segít madrichként a Bálint Ház többi gyerekprogramjában is.
Libi Malik és Ela Popovic

Izraeli önkéntesek, akik egy a Szochnut által szervezett program keretén belül 1 éven keresztül lesznek velünk. Ők tanítják héberre a gyerekeket a délutáni iskolában.
Till Simon

A Lauder iskola diákja, ahol a Sahar program madrichja a kezdetek óta. A Maccabi játékokon a dél afrikai delegációt vezette. A Bálint Ház más gyerekprogramjain is lelkesen segít.

 
A Délutáni Iskola 2019/20 tanévének témái 
 
  • Mindennapi élet helyszínei
  • Zsidó otthon
  • Zsidóság intézményei
  • Izrael
  • Zsidó közösségek a világ körül
  • Bibliai történetek és helyszíneik
Ebben az évben a zsidóság helyszíneit választottuk a témánknak. A foglalkozások során megtapasztaljuk, hogy hol és mennyi különböző módon tudjuk megélni a zsidóságunkat: akár egy zsinagógában imádkozva, maceszgombóclevest kanalazva egy kóser étteremben, alámerülni a mikvében, vagy egy ifjúsági szervezetben együtt táncolni a többiekkel. Elutazunk távoli országokba: felfedezzük Izrael tájait, megtudjuk, hogy kik azok az askenázi és szefárd zsidók. Megismerkedünk különleges közösségekkel, ahol megnézzük, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek egy orosz, egy jemeni vagy éppen egy indiai zsidó ember szokásai. A bibliai történeteket és fontos történelmi eseményeket is ebből a szempontból szemléljük, bejárjuk őseink útját, amíg a sajátunkat keressük. Eközben pedig a saját kis helyünkből igyekszünk igazi zsidó otthont varázsolni, ahol mindenki megtalálja a helyét.
 
Jelentkezz még szeptemberben és tavalyi áron jöhetsz!
 
A Délutáni iskola teljes önköltsége 120 000 Ft, DE: a MAZS alapítvány támogatásával a program csökkentett részvételi díja 38 000 Ft/tanév, mindazok akik jelentkeznek még augusztusban a tavalyi áron, azaz 30 000 Ft-ért vásárolhatják meg az éves bérletet. 
Családi/osztálytárs kedvezmény: Ha ketten jöttök akkor 55 000 Ft-ért iratkozhatok be.
Részletfizetés ügyében kérjük egyeztess Steiner Noémival: 
junior@balinthaz.hu és +3670 3259 777
 
Az ár tartalmazza:
a gyerekek szállítását az iskolából a Bálint Házba,
az uzsonnát,
és a teljes oktatási programot annak eszközeivel.


Fizetés banki átutalással (MAZS Alapítvány, 10800021-20000001-09199036 számlaszámra), kérjük a közlemény rovatban megadni a következőket: Délutáni Iskola, gyermek(ek) neve.


Amennyiben érdekli Önöket a program, a részvételi szándékot a szállítási igényük megjelölésével, esetleges észrevételeikkel együtt jelezzék, az alábbi elérhetőségen, legkésőbb 2019. szeptember 31-ig Steiner Noémival: junior@balinthaz.hu és +3670 3259 777

Az űrlap kitöltésével jelentkezel a Délutáni iskola tanévére.
A megadott személyes adatokat harmadik félnek nem adjuk ki.


A Délután iskola 2018/19 végzős növendékei és tanárai


A Délután iskola 2017/18 végzős növendékei és tanárai

Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.) A Délutáni Iskola főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.

Nyomtatási kép