Home

Kézműves foglalkozás Frici sábát esti meséjéhez

Budapest | 2020. október 30. péntek 10:00

Ez a hét sem telhet el mese nélkül! A legkisebbeknek Frici hétről hétre mesét mond. A mese mellé pedig izgalmas feladványokkal és színezőkkel is készülünk nektek, amit letölthettek a honlapunkról.
A korábbi meséket ide kattintva nézhetitek meg. 

 

2022.07. 08. péntek – A szombati tánc

A szent Baal Sem esete a könyvkötővel és feleségével, akik inkább koplaltak szombaton, de nem akarták, elfogadni mások adományát.

Készítsd el a könyvkötő és a felesége bábját és táncoltasd meg őket!
 

 

2022.07. 08. péntek – Sose veszítsd el a reményt!

A mai mese egy nagyon gazdag emberről szól, aki találkozott egy nincstelennel. Szeretett volna pénzt adni neki, mert megszánta őt, de az ember nem kért belőle. Később fordult a kocka és a gazdag ember elszegényedett. Vajon hogyan alakult a sorsa ezután?
Készítsd el a ládikát, amelyben a gazdag ember alásta a 100 aranyat!
 
 

 

 

2022.06. 24. péntek – A legjobb árú

Egy rabbi gazdag kereskedőkkel együtt utazott egy hajón, a tengeren. A kereskedők gúnyolták szegénységéért. Hamarosan rablók fosztották ki a hajót és elvitték a kereskedők minden áruját és pénzét. Amikor partot értek, a rabbi azonnal a tengerparti város zsinagógájába ment, s mivel itt rögtön látták mélységes tudását, nagy tiszteletben részesítették, s mindennel megajándékozták, amire csak szüksége volt. Vajon hogyan alakult a kereskedők és a rabbi további élete?

Készítsétek el pet palackból a hajót, amelyen utaztak.
 

 

2022.06. 17. péntek – Bostanai

A régi Perzsiában játszódó mesében megismerhetitek Hormuz, a kegyetlen sah és Bostanai, a zsidó fiú történetét. A fiú neve perzsa nyelven rózsakertet jelent.

Készítsetek velünk rózsákat!

 

 

2022.06. 10. péntek – Kincs az égből

Egyszer egy ember azért imádkozott, hogy az Isten küldjön neki kincset az égből.  Egy nap talált egy arannyal és gyémánttal teli korsót. Neki azonban nem kellet, mert ő az égből akart kincset. Egy járókelőnek akarta adni, de ő csak egy kígyót talált a korsóban. Hallgasd meg a mesét és kiderül, megkapta-e a szegény ember az áhított kincset az égből!

Készíts korsó alakú perselyt!

2022.06. 03. péntek – Ktonton és a sávuoti kívánság

A kicsi Ktonton szüleivel egy farmra utazott, hogy ott töltsék Sávuotot. Szerette volna, ha az ég teljesíti egy kívánságát, mikor az ünnep alkalmával megnyílik egy pillanatra, mert hatalmas Talmud tudós szeretett volna lenni. Vajon teljesült a kívánsága? Hallgasd meg a mesét és kiderül. A látogatás alatt nagyon megkedvelt egy kisborjút és sokat figyelte, mit csinál a réten. Készítsd el a mesében szereplő borjút!

2022.05. 27. péntek – Pinhász és a halott majom

Prágában élt egy Pinhász nevű zsidó, aki használt ruhákkal kereskedett. Szegény volt, de egy gazdag nemes mindig kisegítette az adományaival ünnepek előtt. Pinhász azonban mindig Istennek mondott köszönetet az adományokért nem a nemesnek, aki ezért nagyon feldühödött és nem támogatta őket tovább. Vajon hogyan alakult az életük ezután?
Készítsd el a gazdag nemes majmát!
 

 

2022.05. 20. péntek – A megtört jegyesség

Egyszer egy házaspár nagyon szeretett volna gyereket, de sehogyan sem sikerült. A rabbi elküldte őt a Lublini mágushoz, aki azt mondta neki, hogy eljegyezték őt egy lánnyal, de amikor felnőtt, mást vett feleségül. Ha megkeresi a régi jegyesét és megbékíti, minden rendben lesz. Hallgassátok meg a mesét, a férfi kalandjairól.
A mesében egy ifjú pár is szerepel, akik az esküvőjükre készülnek. 
Készítsétek el parafadugóból a boldog párt!
 

 

2022.05. 13. péntek – A hiányzó rubel

A koretzi Pinhász rabbi 10 fiatalembert segített minden héten ösztöndíjával, hogy Tórát tanulhassanak. Jákov minden héten pénteken elment a rabbi házához, a tíz rubelért, melyre neki és a diáktársainak szüksége volt, hogy ennivalót tudjanak vásárolni Sábátra. Az egyik héten azonban Pinhász rabbi csak kilenc rubelt adott Jákovnak, aki zálogba tette az ünnepi kalapját, hogy legyen mit ennie a családjaiknak és diáktársainak. A következő hetekben sem kapott elég pénzt, ezért ki kellett találnia valamit. Hallgassátok meg Jákov kalandjainak történetét.

Készítsd el a hajót, amin Jákov utazott!
 

 
 

2022.05. 06. péntek – A rabbi, aki azt gondolta, hogy sábát pénteken van

Egyszer a janovi rebbe eltévedt és napokon át kóborolt az erdőben. Elvesztette az időérzékét hitte, hogy péntek van, amikor igazából csütörtök volt. Az emberek megkísérelték, hogy kijavítsák, ő azonban továbbra is ragaszkodott a véleményéhez, annak ellenére, hogy igazából rosszul gondolta. Tanítványai szomorúak voltak és megkérték Smelke rabbit, tegyen valamit. Vajon mit talált ki a rabbi?
Készíts sábáti gyertyatartót sóliszt gyurmából!
 
 

 

2022.04. 29. péntek – A kígyóherceg

Egyszer egy szegény fiú egy gyémántért cserébe elígérte egy ismeretlennek a majdan születendő lányát. Amikor a lánya elérte azt a kort, hogy férjhez lehessen adni, megjelent egy óriási kígyó az ajtajukban, hogy beválthassa az ígéretet. Mi történt a lánnyal, vajon hozzáment feleségül? Hogyan alakult a sorsuk? Megtudhatjátok a meséből.

Készítsétek el a kígyóherceget egy papírtányérból!
 

 


2022.04. 22. péntek – A hálás halottak

Élt egyszer Jeruzsálemben egy gazdag ember, akinek öregkorában született egyetlen fia, nagyon féltette őt. A fiú tíz évig csak Tórát és Talmudot tanult és nem is hagyta el a házat. Amikor azonban évekkel később, apja súlyosan megbetegedett, rájött, hogy semmit nem tud a világról, ezért megtanított neki mindent a kereskedelemről. Miután apja meghalt, a fiú elindult világot látni. Konstantinápolyban egy nagy vasládát vett észre, ami egy láncon függött a piacon és egy katona őrizte. A fiú kíváncsi volt, mi van a ládában. addig kérdezgette az őrt, amíg az elmesélte neki a láda történetét. Ha te is szeretnéd tudni, mi volt a ládában, hallgasd meg a mesét! 

Készítsd el a mesében szereplő sast!
 

 

2022.04. 15. péntek – A bűvös borospohár

Haim Pinto rabbi széder vacsorán lát vendégül egy szegény koldust. Kiderül, hogy egy hajótörés során vesztette el vagyonát, amit éppen a menyasszonyának akart elvinni ajándékba. A rabbi a csodálatos borospohár segítségével előkeríti a kincseket tartalmazó ládát.

Készítsd el a bűvös borospoharat!
 

 

2022.04. 08. péntek – A király portréja

Élt egyszer egy nagyon tehetséges portréfestő. Rengeteg nemesember és király arcképét megfestette már, ám egy távoli ország királyát még nem sikerült megörökítenie. Elhatározta hát, hogy felkeresi őt és készít róla is egy portrét. Erről a képről szól ez a mese.

Készítsd el a saját portrédat!
 
 

 

2022.04. 01. péntek – Három nemzedék

Egy öregember és családja története, amiben a kisgyerek ébreszti rá az apját az idős szülők tiszteletének fontosságára.

Készítsétek el a családfátokat!
 
 

 

2022.03. 25. péntek – A körforgás

Salamon király nemcsak bölcs volt, de értette a madarak és a mező vadjainak a nyelvét is. Gyakran meghallgatta, amint az állatok egymásra vagy az emberiségre panaszkodnak. Hallgassátok meg a mesét, Salamon királyról és a szomorú oroszlánról.
Hajtogasd meg a mesében szereplő oroszlánt, farkast és kígyót!
 
 

 

 

2022.03. 18. péntek – Az okos végrendelet

Egy gazdag, jeruzsálemi kereskedő messze otthonától megbetegedett. Végrendeletében a fiára hagyta az összes nála lévő drágakövet, de szabott egy feltétellelt. A fiú csak akkor juthatott hozzá a vagyonhoz, ha végre hajt három okos cselekedetet, hogy kiderüljön, érdemes-e rá. Sikerült a fiúnak teljesítenie a végrendeletben szabott feltételt?

Te mennyire vagy furfangos? Készítsd el a tangram játékot és oldd meg a feladványokat! 


 

2022.03. 11. péntek – Az arany cipellő

Egy rabbi megkérdezte a lányait, mennyire szeretik őt. Amikor a legkisebb, Scheindl, azt mondta, hogy annyira, mint az ételben a sót, nagyon mérges lett és elkergette őt. Hallgassátok meg  Scheindl kalandos történetét.

A só megízesíti az ételeket, de gyönyörű dolgokat lehet készíteni is vele. Próbáljátok ki a sófestést!
 
 

 

 

2022.03. 04. péntek – Tíz fiú

Élt egyszer egy ember, aki keményen megdolgozott az aranyért azzal, hogy jó cselekedeteket tett és nagyon büszke volt mindarra, amit elért. Egy nap magához hívta mind a tíz fiát és azt mondta nekik, szétosztja közöttük egyenlő részben a vagyonát. Kis idő múlva azonban veszteségek érték, ezért az egyik fiú kevesebb pénzt kapott, de megígérte neki, hogy régi barátai támogatni fogják őt. Mi lett a sorsa a fiúknak? 

Készíts képkeretet és tegyél bele egy képet, amin a barátoddal vagy!
 

 

2022.02. 25. péntek – A király gyermekei

A legkisebb lánnyal kezdődik a mese, aki csodálatos kelméket tudott szőni. Később a király felesége lett, de két
nővére gonoszsága miatt a király elkergette a palotából. Sikerül vajon a királyné gyerekeinek helyrehozni ezt a hibát?
A mesében a királyné fiainak el kell fogniuk egy madarat és kalitkába kell zárniuk. Fogjatok ti is madarat
ennek a játéknak az elkészítésével.
 
 

 

2022.02. 18. péntek – A piros cipellők

Hallgassátok meg Róza, a zsidó Hamupipőke, történetét. Gyerekkorában a nagymamájától kapott egy pár varázslatos piros cipellőt. A cipők vele együtt nőttek és elkísérték minden kalandjára. Vajon megmenekült a bajból és megtalálta a királyfit a cipők segítségével? 

Próbáljátok ki az origamit és hajtogassátok meg Róza piros cipellőit papírból! 
 

 

2022.02. 11. péntek – Krászávicá

Krászávicá bátor és kedves lány volt, aki imádta a kalandokat. Egyszer a nagymamája adott neki egy varázssípot, amit attól kezdve a nyakában hordott. Évekkel később öccsével sétálni mentek az erdőbe, de eltévedtek. Miközben a hazafelé vezető utat keresték, egy gyönyörű palotához értek. Krászávicá elbújtatta testvérét és bement megnézni, hátha kaphatnak segítséget. Mit talált a palotában Krászávicá? Vajon hasznát vette a nagymamájától kapott sípnak?

Krászávicá a mesében bátran megküzd egy tizenkét fejű kígyóval.
Készíts kígyót papírtányérból! Kattints ide a kézműves foglalkozás letöltéséhez!
 

 

2022.02. 04. péntek – A nigun

Sok évvel ezelőtt Oroszország egy kis városában élt egy gazdag textilkereskedő, Jankev ben Moise aki szövetet árult. Szerette volna férjhez adni egyetlen lányát egy tanult emberhez. A jesiva rabbija Háim-ot ajánlotta neki, aki nagyon szép dallamokat tudott énekelni. Jankev ben Moise adott Háimnak 100 rubelt, hogy a pénzért sok finom szövetet vásároljon a boltjának. Háim el is indult, ám útközben meghallott egy csodálatos dallamot. A hangot követve egy pásztorhoz ért, aki a furulyáján játszott. Sikerült Háimnak megvásárolni a szöveteket és elvenni feleségül Rivkát?
Te meg tudsz szólaltatni egy furulyát, vagy más hangszert? 
 
Készíts hangszert szívószálakból és próbálj meg hangot előcsalogatni belőle!

 

2022.01. 28. péntek – A zsugori ember kulcsai

Élt egyszer egy zsugori ember, aki bár gazdag volt, de sosem adott adományt. Ő volt a mohel is a környéken. Azonban ezért a tevékenységért nem fogadott el sohasem fizetséget. Egyszer egy férfi elhívta a házába, hogy végezze el a brit milát, a kisfián. Mikor hosszú utazás után odaért, a fértfi felesége figyelmeztette, hogy a férje egy démon és ha haza akar térni, ne fogadjon el tőle semmit. Vajon sikerült neki visszautasítani mindent és hazajutni?

A zsugori boltos a mese végére belátta, hogy milyen fontos az adományozás és attól kezdve rendszeresen támogatta a szegényeket.

Készíts cedáká (adománygyűjtő) dobozt!
 

 

2022.01. 21. péntek – A tükör

Egyszer egy király tudni akarta, van-e másik ember, aki ugyanazon csillagzat alatt született, mint ő. Éjjel azt olvasta ki a csillagokból, hogy ez az ember Hajim ben Mose ibn Átár rabbi. Nagyon kíváncsi lett rá, ezért otthon hagyta a feleségét és főtanácsadóját és elindult a rabbihoz. Meglepődött, hogy milyen szegényes házban lakik a rabbi. Amikor azonban a rabbi hazaért mutatott neki egy varázslatos tükröt és megkérte nézzen bele. Mit láthatott a király a tükörben?

Készítsd el a tükröt.
 

2022.01. 14. péntek - Engedetlen testrészek

Ez a mese két leányról szól Asziláról és Hanináról. Aszila, a szultán egyetlen gyereke volt, Hanina, pedig egy zsidó szabó gyermeke. Mindketten nagyon okosak voltak, apjuk egyikük sem segíthetett az apja munkájában. Egy napon Aszila megbetegedett és senki sem tudta meggyógyítani. Egyszer a háhám azt tanácsolta, hogy oroszlántejet adjanak neki, attól majd jobban lesz. Mikor Hanina ezt meghallotta, eszébe jutott, hogy az erdőben séta közben látott egy sebesült oroszlánt a kölykeivel. Meggyógyította az állatot, aki ezután megengedte, hogy megfejje. Hanina testrészei azonban nem mindig engedelmeskedtek neki és ebből sok problémája adódott. Hallgasd meg a mesét és kiderül milyen gondja támadt e miatt a lánynak.

Készítsd el Hanina bábfiguráját! Kattints ide a leírás letöltéséhez!
 

 

 

 

2022.01. 07. péntek – Démon a tanházban

Egy nap furcsa dolgok kezdtek történni Rabbi Ábáje tanházában. A székek nyikorogni kezdtek, könyvek tűntek el és furcsa hangokat lehetett hallani.  Rabbi Ábáje aggódott, később félni kezdett, hogy démon lakik a tanházban. Ekkoriban egy barátja, Rabbi Áhá jelentkezett nála, hogy szeretne együtt tanulni vele. Nagyon megörült neki, mert biztos volt benne, hogy Rabbi Áhá megoldja majd a démon problémáját. Amikor a férfi megérkezett, azt mondták neki, hogy csak a tanházban tud aludni. Sikerült vajon Rabbi Áhának elűznie a démont?

Készítsd el a sárkányt!
 
 

 

 

2021.12. 31. péntek – A hét hazugság

Volt egyszer egy idős asszony, aki a fiával élt. A fiú nem volt túl jóképű, de nagyon okos volt. Amikor a király kihirdette, hogy annak adja a lányát feleségül, aki hét hazugságot el tud hitetni vele, elment a palotába, hogy jelentkezzen a kihívásra. Hogy mi volt a hét hazugság és elnyerte-e velük a királylány kezét, megtudhatjátok a meséből.
 

 


 

2021.12. 24. péntek – A mérleg

Egyszer egy városkában hatalmas szárazság pusztított. Hetekig nem esett eső nem nőtt semmilyen növény és elfogyott az ennivaló. Kiszáradtak a kutak, az emberek egyre szomjasabbak lettek. A rabbi esőért imádkozott és böjtöt rendelt el, de ez sem segített. Egy éjjel álmában azt látta, hogy Moisénak, a boltosnak kell vezetnie az imát a zsinagógában. Vajon így meghallgatásra talált az imájuk és eleredt az eső?

 
 

 

2021.12. 17. péntek – A király, aki kíváncsi volt a halász lányának történetére

 
Volt egyszer egy nagyon szegény halász. Minden nap kiment a tengerre halászni, de a legtöbbször zsákmány nélkül tért vissza. Egy nap a lánya is elment vele halászni, hátha együtt nagyobb szerencséjük lesz. A hálóval azonban egy nagy ládát fogtak ki, és amikor kinyitották, a legcsodálatosabb ékszereket találták benne. A lány eladott néhány ékszert és pénz egy részéből egy földdarabot vásárolt és építtetett rá egy fogadót. A szállásért és az ételért azonban nem kért pénzt, sőt minden még pénzt is kapott a bőséges ellátás mellé. Amikor a király hallott erről a fogadóról, nagyon kíváncsi lett és elhatározta, hogy kideríti kié a fogadó és miért ilyen nagylelkű. Ez azonban nem ment neki egyszerűen, hallgasd meg, hogyan járt a dolgok végére a király!
 
Készíts horgászfelszerelést!

 

 

 

2021.12. 10. péntek – A favágó rejtvényei

Réges-régen élt egy király, aki nagyon szerette a rejtvényeket és a találóskérdéseket. Egy nap az erdőben sétált, amikor meglátott idős favágót. Miután feltett neki egy kérdést, rájött, hogy milyen okos ember, ezért még néhány kérdéssel próbára tette és az öregember mindegyikre tudott válaszolni. A királynak volt egy elkényeztetett fia, ezért úgy döntött, hogy megleckézteti. Feltette neki négy kérdést és adott harminc napot a válaszra. Amennyiben nem tud felelni a kérdésekre az idő leteltével, száműzi őt az országból. Szerinted megtalálta a választ a herceg az összes kérdésre?

Készítsd el a favágót!
 

 


 

2021.12. 03. péntek – Reb Simon a samesz

Reb Simon, a samesz Oykvetchniknek, zsidó városka zsinagógájának volt a gondnoka. Korán kelt, hívta a zsidókat a reggeli imához, takarította a zsinagógát és előkészítette imához. Reb Simonnak egyre rosszabb lett a memóriája. Hanuka előtti napon nem emlékezett, hová tette előző évben a hanukiát. El volt keseredve, Aznap este egy gazdag úr érkezett a zsinagógába, hogy köszönetet mondjon Reb Simonnak és elmesélt egy történetet a hanukiáról. 

Forrás: Scott Hilton Davis, Chanukah Tales from Oykvetchnik, Reb Simon and the Shames, fordította és meséli: Fritz Zsuzsa
 
Hallgassátok meg a történetet és kiderül, hogy előkerült-e a hanukia!
 
 

 

 


2021.11. 26. péntek – Egy hihetetlen történet

Egy királyságban olyan király uralkodott, aki nagyon szerette a versenyeket. Gyakran tartott vetélkedőket, versenyeket,
bajnokságokat. Egyszer elhatározta, versenyt rendez, és aki rá tudja őt venni, hogy kimondja „ez hazugság”, az lesz a
főtanácsadója. Ez azonban senkinek sem sikerült. Élt a királyságban három testvér, a legidősebb körkészítő volt, a
középső szabó volt, a legkisebb pedig bolond volt. Vajon nekik sikerült rávenni a királyt, hogy kimondja, hogy „ez
hazugság”?
A legidősebb testvér körkészítő volt. Készítsd el színes körökből ezt a papagájt!
 
 
 
 
 

2021.11. 19. péntek – A beígért köpeny

Engesztelés napjának előestje volt, két tudós a jeruzsálemi szentély udvarában meglátott egy angyalt egy gyönyörű köpennyel, ami azonban még hiányos volt. Nagyon meglepődtek, amikor kiderült, hogy az nem egyiküké, hanem József, a kertész köpenye lesz. Megkeresték Józsefet, aki éppen a fűszerkertben dolgozott, elmesélte nekik, hogy bár elvesztették a vagyonukat, de a kevés megkeresett pénzüknek a felét mindig adományba adták. Egyszer, amikor nem volt pénzük lisztre, az üres kemence, csodálatos módon megtelt kaláccsal. A bölcsek meséltek neki a majdnem kész köpenyről, amit az övé lesz. József felesége kihallgatta a beszélgetést és rábeszélte a férjét, hogy adja el őt szolgának és az érte kapott pénzt adományozza el a szegényeknek, így biztosan elkészül majd a köpenye. A kertész így is tett és a felesége egy gazdag kereskedő szolgája lett, aki rosszul bánt vele. Vajon hogyan alakult a kertész és felesége sorsa ezután?

Készíts a kert fűszereivel illatosított gyurmát hávdálára!
 

 

2021.11. 12. péntek – A majdani társ

Egyszer egy Józsua nagy tudósnak az álmában megjelent Illés próféta és azt jövendölte, hogy Smuel a hentes lesz majd a társad az eljövendő világban. Nagyon csalódott volt, ezért megkereste Smuelt és megkérdezte tőle, milyen jótettet cselekedett. A hentes elmesélte, hogy sok évvel korábban kiszabadított egy fiatal zsidó lányt a rabszolgaságból és felnevelte. Amikor felnőtt szerette volna hozzáadni feleségül a fiához. Az esküvőre vendégül látta a város minden lakóját. A vendégek között feltűnt egy síró fiatalember is. A házigazda kérdésére elárulta, hogy azért szomorú, mert a fiatal lány az ő régen elrabolt menyasszonya volt. Vajon mit tett ekkor Smuel? 

Készítsd el parafadugóból a boldog párt!
 
 

 

2021.11. 05. péntek – A kezdetben tekercs

Egy párnak egy fia volt, akit nagyon szerettek. Amikor a fiú elég idős lett, apja elvitte a zsinagógába a tanítóhoz és megkérte, hogy a neki készített beresit könyvből tanítsa meg olvasni. A tanító azonban a harmadik könyvvel, a vájikrával, akarta kezdeni az oktatást. Mivel az apa nem tudta meggyőzni a tanítót, inkább elhatározta, hogy ő maga tanítja meg a fiát olvasni. És a fiú nagyon szépen meg is tanulta és meg is értette a szöveget. Egy napon a fiút katonák rabolták el, éppen amikor a tekercset olvasta, és elhurcolták egy idegen országba és ott börtönbe csukták. Vajon kiszabadul még onnan? 

Tanuld meg a héber betűket!
 

 

2021.10. 29. péntek – A művész keresésben

Élt egyszer egy nyugtalan művész, aki sosem tudta befejezni egyik művét sem, mert mindig úgy érezte valami hiányzik az alkotásból. Úgy érezte, hogy ha megtalálná a legcsodálatosabb témát, azt tökéletesen le tudná festeni. Másnap még mielőtt a családja felébredt, útnak is indul. Vándorlása közben talált is több dolgot, ami nagyon megfogta. Le is festette mindet és nagyon elégedett volt az alkotásaival. Épp a sábát előtt ért haza. A nyitott ajtón át meglátta a feleségét és a gyermekeit az asztal körül és rájött, hogy a világ legszebb dolgai itt vannak az otthonában.
Készíts egy képet a családodról!


 

2021.10. 22. péntek – Nevetés

Egy orvos és egy cipész ugyanabban a házban laktak. Amikor az orvos meghalt, a cipész rendelni kezdett helyette. Akármilyen bajjal jöttek hozzá, mindenkinek csak azt mondta, igyon egy kis ricinusolajat. És bármilyen furcsa is, mindenki meggyógyult. Egyszer a király lánya megbetegedett. Amint ezt meghallotta, rögtön útnak indult egy üveg ricinusolajjal. Vajon sikerrel járt? Sikerült meggyógyítania a király lányát?

Nevettesd meg a királylányt te is az animáció ősének elkészítésével!


 

2021.10. 15. péntek – Csodák mindenfelé

Egyszer régen a zsidók meg akarták ajándékozni Cézárt, a római császárt egy ládikányi drágakővel.  Náhum Gám zu Letovát kérték meg, hogy vigye el az uralkodónak a kincseket, azonban útközben katonák rabolták ki és kicserélték az értékes ajándékot a ládában homokra. Bár Náhum észrevette a cserét, de úgy döntött tovább megy, és ezt viszi el a császárnak. Vajon mit szólt Cézár, amikor homokot talált a ládában értékes drágakövek helyett?

Készíts színes homokdíszt!
 
 

 

2021.10. 08. péntek – Joszef, aki becsüli a szombatot

Élt egyszer egy szegény ember, akit úgy neveztek Joszef, aki megbecsüli a szombatot. Azért hívták így, mert minden pénzét arra fordította, hogy szombatra vegyen valamit. A szomszédos faluban lakott egy gazdag kereskedő. Nagyon büszke volt vagyonára, és egy tervet eszelt ki, mellyel megvédheti azt: minden vagyonát egy értékes gyöngyre cserélte, hogy jobban tudjon vigyázni rá. Azonban egyik nap véletlenül beleejtette a folyóba a gyöngyöt. Pénteken Joszef vásárolni ment a piacra és vett egy hatalmas halat sábátra és meghívta vendégségbe az összes barátját. Szerintetek mit talált a halban? 
Készítsétek el Joszef sábáti halát!
 


 

2021.10. 11. péntek – Az álomfejtő
 
Egyszer egy király, egyik éjjel álmot látott, amiben egy majom a háremhölgyei hátán és nyakán ugrált. Nagyon kív&aacu
Nyomtatási kép