Home
2021. július 27. kedd |h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
 
Február 10. kedd, 18:00
Bálint Filmklub Perlaki Tamással
Charles Matton: Rembrandt
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 1000 Ft, db
Program kártya 800Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Magyarországon hivatalosan nem bemutatott REMBRANDT film, főszerepben a Szabó Istán Mephisztójában nagyot alakító KLAUS-MARIA BRANDAUER.
 
A vetítés után Magyarország egyik legeredetibb REMBRANDT-kutatójának, RÉNYI ANDRÁSNAK vetített képekkel illusztrált előadása: REMBRANDT KÉPSZÍNHÁZA címen.
 
Rembrandt van Rijn már elismert, középkorú mester, amikor bevezetik a műtermébe a fiatal, hamvas Saskia Uyleburghot, hogy elkészítse a lány portréját. Saskia jómódú, nemesi családból származik, mégsem egy elkényeztetett fruska. Hiába a mester nyers modora és pokróc természete, Saskia tudja, hogyan bánjon vele, így hamarosan egymásba szeretnek. Boldogságukat Rembrandt féktelen költekezéssel ünnepli. A mézeshetek egészen addig tartanak, amíg elsőszülöttjük meg nem hal. Majd a második kisbaba is, és a házra egyre mélyebb letargia telepszik. Az utolsó gyermek ugyan erős és egészséges, Saskia azonban nem épül fel a szülésből. Rembrandt újra gyászol - ezúttal évekig. Munkáját, kapcsolatait elhanyagolja, ezáltal elszegényedik, és kirekesztődik a társasági életből. Egyetlen ember tart csak ki mellette: fiatal és csinos cselédje, aki testi-lelki társává válik.
 
francia-német-holland filmdráma, 100 perc, 1999 
 
Házigazda-moderátor: Perlaki Tamás
 

 

RÉNYI ANDRÁS REMBRANDT-KUTATÓ VETÍTETT KÉPES (Power Pointos) előadása HOGYAN NÉZZÜNK REMBRANDTOT – A KÉP SZÍNHÁZA? – előadás-címen.
A művészettörténész vallomása:
"A vetített képes előadásban számos példán keresztül azt elemzem, hogy miként, milyen körmönfontan és hatásosan "mesél el" REMBRANDT egy-egy bibliai történetet – például MORDEHAJ, ESZTER és HÁMÁN történetét. Hogyan alakítja át a cselekmény "irodalmi" elemeit – a szereplők jellemét, egymáshoz való viszonyaikat.  a tér és az idő koordinátáit stb. – olyan vizuális alakzatokká, amelyeket a figyelmes nézőnek kell "lejátszania"? REMBRANDT képei olykor megrendítő hatásúak – ám kérdés,  hogy mitől is rendülünk meg? Hogyan kell néznünk egy képet, hogy ne csak szentimentálisan belevetített saját érzelmeinket kapjuk vissza tőle, de meg is értsünk valami fontosat, amit eddig nem értettünk?"
 
 
rendező: Charles Matton
forgatókönyvíró: Charles Matton, Sylvie Matton
zeneszerző: Nicolas Matton
operatőr: Pierre Dupouey
jelmeztervező: Eve-Marie Arnault
vágó: François Gédigier
 
szereplő(k): 
Klaus Maria Brandauer (Rembrandt van Rijn)
Johanna ter Steege (Saskia Uylenburgh)
Romane Bohringer (Hendrickje Stoffels)
Jean Rochefort (Nicolaes Tulp)
Jean-Philippe Écoffey (Jan Six)
 
 
Jegyfoglalás

 

 

Belépő: 1000 Ft, Program kártya 800Ft