Barion Pixel

Home
2022. szeptember 30. péntek |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
November 28. vasárnap
Hanuka | november 28 - december 6.
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Bérlet Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Csodás Fényünnepet! Nem, hanuka nem a zsidó karácsony. Igen, télen van. Igen, van köze a fényekhez és igen van, aki ajándékozik is. Mégis hanuka más. Fényünnep, csodaünnep és a zsidó történelem egy nagyon izgalmas időszakának ünnepe. Válogathatunk a sok jelentésből, ahogy tetszik. A zsidó identitás megőrzésének ünnepe? Aha. A fény és csoda ünnepe? Igen, az is. A hősiességé? Persze! Na és az Örökkévalóba vetett hit? Ühüm. A zsidó függetlenség? Naná!
 
Nézzétek meg hanukai weboldalunkat!
 
 
Reméljük, hogy ezen az oldalon mind találtok majd valamit, azok, akik már unalomig ünnepeltétek hanukát, vagy akik azt szeretnék, hogy a gyerek ne érezze, hogy neki nincs ajándékos-fényes ünnepe és azok is, akik eddig még nem tettétek, mert nem találtatok Nektek tetsző üzenetet.
 

 

 

Megvan már idénre a hanukagyertyád? 

Vedd meg a Mazshisz és a JCC Budapest - Bálint Ház közös Hanuka Boxát, melyben nemcsak a 44 gyertyát, hanem sok más fontos hanukakelléket is találsz! 
 
ELFOGYOT!!!
 

 

 

Már lehet jelölni a 2021-es Hanukatalizátor-díjra!

Idén is átadjuk az immár 10 éves Hanukatalizátor-díjunkat a közösség jelöltjei közül annak, aki majd a legtöbb szavazatot kapja. Jelölj te is, hogy legyen esélye annak a személynek is, aki szerinted  legtöbbet, legfontosabbat tette idén a zsidó közösségért! 
 
 

 


 
Az első gyertyát idén november 28-án vasárnap este gyújtjuk meg!
 
 
 
Az ünnep története: 

Az ünnep a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például Purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. 

 
A szentély újjáavatásának ünnepe 
 
Az i. e. 2. század közepén a Júdeát kormányzó görög uralkodó, IV. Antiokhosz az eddig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be, hogy elősegítse a hellenizmus térhódítását. Elhelyezte Zeusz szobrát a Szentélyben, megszentségtelenítve azt, és arra kötelezte a zsidókat, hogy a Tóra szigorú tilalmát megszegve boruljanak le a városokban körülhordozott bálványok előtt. Ennek hatására egy Modiin nevű kisvárosban a Hasmoneus családból származó Mátitjáhu felkelést robbantott ki, majd fia, Júda Mákábi vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görögök felett, megtisztították a szentélyt és újból felavatták azt. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet hanukának, ami héberül „felszentelést” jelent.
 
A fények ünnepe
 
Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, Hanukiának hívják.
Ez az ünnep a téli estéken különösen meghitt és sok vidámsággal teli. A gyerekek trenderlivel (hanukai pörgettyű) játszanak, olajban sült finomságokat kapnak és hanukai dalokat énekelnek.
A középkortól kezdve ezen az ünnepen ajándékot is kapnak a zsidó gyerekek, előfordul, hogy a hanuka minden napján ajándékkal kedveskednek a gyermekeknek.
 
Hanukia
 
A hanukiának, azaz a hanukai menórának kilenc ága van, nyolc normál gyertyatartó és - középen - egy „szolga” (sámesz). A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig. 
 
Trenderli 
 
A hanuka fontos kelléke egy speciális négy oldalú pörgettyű, a trenderli. 
A trenderlivel gyerekek játszhatnak hanuka alatt csoportban. A pörgettyű négy oldalán egy-egy betű olvasható, és ezek a betűk határozzák meg a játékosok által teendő továbbiakat. A játék addig zajlik ameddig az egyik játékos mindent el nem visz.