Barion Pixel

Home
2022. október 4. kedd |h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
 
Április 14. szerda
Jom Házikáron
Az izraeli hősök emléknapja
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Szakmai jegy 1111Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Ma tartják Izrael elesett katonáinak és a terrorizmus áldozatainak emléknapját.

Az 1860. óta elesettekre emlékezünk ezen a napon – ez volt az az év, amikor a zsidók először költözhettek ki a jeruzsálemi Óváros falai közül az akkor még az oszmán birodalomhoz tartozó területen. Az azóta eltelt időben 23 928* ember vált áldozattá.

Az államalapítás utáni első években a függetlenségi napon tartották a megemlékezéseket, azonban hamar kiderült, hogy a két esemény külön időpontot kíván, így az államalapítás utáni harmadik évben már a jom háácmáutot megelőző napon volt a jom házikáron. A hivatalos állami megemlékezéseken politikusok és magas rangú katonai tisztségviselők vesznek részt, és minden kisebb közösség is megtartja a maga ünnepségét.
A napot az este 8 órakor felbőgő szirénák nyitják meg. Az ország egyperces csenddel adózik halottai emlékének. A hivatalos állami nyitóünnepség a Siratófalnál zajlik, a zászlót félárbocra eresztik. A következő napon délelőtt 11 órakor ismét megszólalnak a szirénák, és ismét megáll két percre az ország. Ekkor kezdődnek a megemlékezések a katonai temetőkben. A nap folyamán a családtagok meglátogatják elesett, illetve meggyilkolt szeretteik sírját. 
 
Az emlékezést a jom háácmáuti ünnepségsorozat hivatalos megnyitója zárja este, sötétedéskor, amikor a Herzl-hegyi katonai temetőben felhúzzák a zászlót. Az egymást követő két nap üzenete, hogy mindig emlékeznünk kell arra, mi volt az ára a függetlenségünknek, és arra is, hogy mit értünk el az áldozatokkal. Ha a jom házikáron vagy a jom háácmáut péntekre vagy szombatra esne, akkor előrehozzák e napok eseményeit.

A napot az egész ország az emlékezésnek szenteli. Az oktatási intézményekben a gyerekek meghívott előadók beszámolóit hallgatják meg, dokumentumfilmet néznek, színielőadásokat tartanak. Óvodások és iskolások egyaránt fehér felsőrészben indulnak el reggel otthonról, hogy ruhájukkal is kiemeljék a nap jelentőségét. A televízió és a rádió adásai is a hősi halottakról, merényletek áldozatairól, visszaemlékezésekről szólnak.