Home
2021. december 7. kedd |h k sze cs p szo v
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
 
November 14. vasárnap, 17:00 - 17:20
Piri néni két élete
Zsidó óvoda a Kádár-korszakban
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Így október 23-a tájékán visszanézünk a rendszerváltási időkre és benézünk a mehica, az elválasztó függöny mögé. Milyen volt vallásosként élni a Kádár rendszerben? Milyen volt ortodoxnak lenni a kommunizmus idején?
 
Piri néni óvodája legenda. Az ortodox óvodába járók számára az ovi csodaszámba ment.
Ki volt Piri néni? Hogyan emlékeznek rá ovisai, emberek, akik ismerték?
Tudták-e, hogy az 1950-es években Piri nénit vizsgálati fogságba helyezték, azzal a váddal, hogy a zsidó gyerekeknek héber írás-olvasást, valamint bibliai történeteket tanított.
 
A kerekasztal-beszélgetéshez mutatunk képeket és dokumentumokat az óvoda életéből, megszólalnak Fischer Éva és Anikó, Piri néni lányai is.
 
A beszélgetést Novák Attila, történész vezeti a Goldziher Intézet munkatársa, a résztvevők Korányi László, a Mazsike egyik alapítója, Fröhlich Erika, vallástanár és zsidó rendezvény szervező, Fischer Éva és Anikó, Piri néni lányai.
A képek Lózsy Tamás, a MAOIH Levéltarának munkatársa segítségével kerülnek a vászonra.
 
A program a Bálint Ház és a Goldziher Intézet együttműködésében valósul meg, kitalálói a Ros BaRos, a Bálint Ház zsidó tudásközpontjának tanácsadó testülete.

Az esemény regisztráció köteles. A járványügyi helyzetre való tekintettel, a Bálint Házban maszk hordása kötelező. A program online, Zoom-on keresztül is megtekinthető lesz.
 

Szervező

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 29 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 

Ingyenes program.