Home
Október 22. csütörtök, 19:30 —
Rangos beszélgetések a JCC Budapest - Bálint Házban
Forradalom és antiszemitizmus: Rainer M. János és Standeisky Éva
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Folytatódik sorozatunk Rangos Katalinnal, aki havonta aktuális, a közéletünket leginkább meghatározó és egyéb érdekes témákban beszélget vendégeivel. A vírushelyzetre való tekintettel a beszélgetéseket a Facebook oldalunkon nézhetitek meg. 
 
Októberben Rainer M. János és Standeisky Éva lesznek a riporter beszélgetőtársai. Témájuk: Volt-e antiszemizmus a forradalom alatt? "Annak ellenére, hogy nagy általánosságban nem volt jellemző a zsidóellenes hangulat a forradalom ideje alatt, a zsidóság köreiben mégis érthető volt a félelem a holokauszt közelsége miatt." És vidéken valóban fordultak is elő zsidóellenes atrocitások. Milyen szerepe volt a hazai zsidóságnak a forradalomban? Milyen okokból fordult ellenük a tömeg haragja, ahol ez történt? S milyen következményei lettek mindennek - azaz választották-e az emigrációt a zsidók az újból megtapasztalt félelem miatt?  
 
Mindezekről, és kapcsolódó fontos kérdésekről hallhattok a következő Rangos beszélgetésen. Tartsatok velünk! 
 
(Az idézet forrásául szolgáló Kibic Magazin cikket ide kattintva olvashatják el.) 
 
 
Beszélgetőtársak 
 
Dr. Rainer M. János történész, akinek egyik szakterülete az 1956-os forradalom, a volt 1956-os Intézet utolsó igazgatója. Elsőként publikált könyvet Nagy Imréről. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Intézet tanára.  
 
Standeisky Éva történész, a Debreceni Egyetem oktatója és a volt 1956-os Intézet munkatársa. Kutatási témái többek között: a hatalom és az irodalom, a nagy politika és társadalmi kataklizmák hatása a mindennapok emberére; 1956 társadalom- és eszmetörténete és a XX. századi magyarországi antiszemitizmus. 
 

 

Szervező

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 29 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 

Ingyenes program.