Home
2021. december 3. péntek |h k sze cs p szo v
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
 
Január 12. kedd, 14:30 - 15:30
Salom KLUB Rádió ÉLŐBEN
Januári vendégünk Groó Diána filmrendező
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Salom KLUB rádió "élőben": a két közismert és mindannyiunk által nagyon kedvelt Klubrádiós műsorvezető, a PA-DÖ-DÖ-s "csajok", Falusi Mariann és Lang Györgyi beszélget érdekes vendégekkel hónapról-hónapra. 

(Ez nem egy Klubrádiós műsor, csakis a JCC Budapest – Bálint Ház online felületein látható/hallható)

A műsor januári vendége: Groó Diana filmrendező, forgatókönyvíró

A műsor Zoom csatornán lesz látható, a csatlakozáshoz kattintsatok ide.

 


Beszélgetőtárs:  

Groó Diana 1973-ban Budapesten született. Anyai ági felmenői Lengyelországban éltek, a VII. kerületben, a Kazinczy utca környékén nőtt fel. Filmjeiben rendszeresen megjelenik a közép-európai zsidóság, mint téma. Származását élete fontos momentumának vallja. „A zsidóság – életem része; a származásom miatt, és mert izgat ez a kultúra, illetve a még meg nem mutatott területe - »ahogy én látom« - perspektíva.”

1992-1995 között az ELTE bölcsészkarán francia–hebraisztika szakon tanult. 1993-tól a Hunnia Filmstúdióban és a Budapest Filmstúdióban volt asszisztens. 1995-2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem TV és Filmrendező szakán Simó Sándor osztályában szerzett diplomát. 1997-től a Balázs Béla Stúdió tagja.

Egykori osztálytársaival, Erdélyi Dániellel, Fazekas Csabával, Fischer Gáborral, Hajdu Szabolccsal, Pálfi Györggyel, Miklauzic Bencével, Török Ferenccel közösen 2004-ben hozták létre a Madzag Filmegyletet, majd később a Madzag TV-t.

1996-ban készítette Trapéz címmel a 70 éves egykor SS-tiszt légtornászról, Erwinóról és a vándorcirkuszok életéről szóló dokumentumfilmjét, mely számos fesztiválon indult és több díjat is nyert.

1999-ben a Kazinczy utca című kisjátékfilmje szintén több díjat is nyert, francia, kanadai, dán és finn televíziók is műsorukra tűzték.

A 2001-ben készült Córesz című dokumentumfilm arról szól, mit kezd a holokauszt utáni harmadik nemzedék a származásával, a zsidóságával, húszas, harmincas éveikben járó zsidó fiatalok beszélnek identitásról, keresésről, gyökerekről. A filmet a Duna TV 2002-ben sugározta.

2000 óta készíti a festők művészi világát életre keltett festmények segítségével bemutató, Tarka képzelet című művészettörténeti kísérleti kisjátékfilm-sorozatot, mely Peter Greenaway, Derek Jarman és mások filmjei mellett része lett a haifai egyetemen oktatott tananyagnak, valamint a sorozattal nyitott 2005-ben az Izraeli Modern Művészetek Múzeum Párbeszéd a Klasszikusokkal című kiállítása és 2007–ben a Magyar Nemzeti Galéria a Múzeumok Éjszakáján. A sorozat eddig megjelent utolsó része „A Tarka képzelet – A virágünnep vége – Gulácsy álmai” című kisfilm képzeletbeli utazás 14 festményen keresztül Gulácsy Lajossal Na’Conxypan álom-birodalmába.

2004-ben elkészült első nagyjátékfilmje, a Csoda Krakkóban, részben önéletrajzi ihletésű a lengyel fiú és a magyar lány története.

Az Előttem az élet című dokumentumfilm a Pető Intézet felkérésére készült 2006-ban, a cél a Pető-módszer bemutatása volt.

A 41. Magyar Filmszemlén mutatták be Vespa című filmjét, amely egy 12 év körüli roma kisfiúról szól, aki egy csokipapírral nyer egy robogót. A borsodi fiúcska egyedül indul a fővárosba, hogy átvegye nyereményét. A meseszerű road movie a fiú kalandos napját meséli el, amint álmokkal és büszkeséggel telve elindul, hogy a motorral visszatérve, azt megmutathassa a falubélieknek. 2012-ben Groó Diana rendezett egy epizódot "Gaya - Picasso gyermeke" címmel a Hegyek és tengerek között című hatrészes dokumentumfilm-sorozatban, amely a magyarországi diákok előítéletességét vizsgáló szociológiai kutatás részeként készült el.

Groó Diana 2013 júliusában díjat nyert a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon a világ első rabbinőjéről szóló alkotásával, a Regina című filmmel. A zsűri indoklása alapján „az egyetlen fennmaradt fényképre épített dokumentumfilmben Groó Dianának sikerült a legminimálisabb nyomokból egy kutató kíváncsiságával újra életre keltenie Regina Jonas, a világ első felszentelt nő rabbijának figyelemre méltó személyiségét. Archív felvételek, levéltöredékek, emlékirat-részletek és saját találékonyságának segítségével Groó visszahozta régmúlt szellemét, és ennek révén mindannyiunkat megismertetett egy bátor és teljesen egyedülálló nővel." A film producere George Weisz, az Oscar díjas színésznő, Rachel Weisz édesapja. Groó 2013-tól "Az ügyvéd" munkacímű filmen dolgozik, mely a tiszaeszlári perben eljáró Eötvös Károly életét fogja bemutatni.

 
A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk érdekes kulturális és közösségi programokat. Mozgásos foglalkozásokat, Zumba Gold, Kezdő jóga, egyensúly tréning, és osteoporosis torna, szakképzett trénerekkel, foglalkozásvezetőkkel.
 
 
Információ: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu
 
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
Ingyenes program.