Barion Pixel

Home
2022. május. 23. hétfő |h k sze cs p szo v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
 
Január 17. hétfő
Tu BiSvát
A fák újéve
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Bérlet Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
  • Tu BiSvát, a négy zsidó újév egyike. A másik három Pészah (a kivonulás ünnepe, a vallási újév), Ros Hásáná (az év feje, a naptári újév) és a tizedek újéve.

  • A fáj újéve is egy új kezdet, hiszen Izraelben ebben az időben van vége a télnek és éled újjá a természet. Ekkor kezdenek el rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák, és ekkor kivirul az egész ország. 

  • Tu BiSvátkor a hagyomány szerint 15 féle gyümölcsöt kell enni, általában amiket a Tóra említ, mint Izrael földjén honosakat: szőlőt, datolyát, fügét, gránátalmát, olajbogyót.

  • Izraelben ezen a napon szokás facsemeték ültetése.  Viszonylag új hagyományról van szó, amelyet az író, kutató és történész Zeev Jeabec kezdeményezett, aki Zichron Jákov mosávban élt száz évvel ezelőtt. 1892-ben Tu Bisvát ünnepén Jeabec tanítványaival közösen fákat ültetett Zichron Jákovban, ekkor született meg az új hagyomány: az izraeli diákok évenkénti faültetési akciója. Tu Bisvátkor évről évre közel negyedmillió izraeli diák vesz részt a S'vát hónap folyamán lezajló faültetési ünnepségeken. 

  • A héber naptár szerint, az ünnep Svát hónap 15-re esik, innen származik a neve is.

  • A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidó nép számára, a gyümölcsfák védelme pedig különösképpen. Ezt igazolja az, hogy a gyümölcsöt termő fákat még háború idején sem volt szabad kivágni

  • Sok vallásos zsidó ilyenkor az asztalra teszi a hét "alapétket", amiket a Tórában Izrael földjével azonosítanak, amik a Deuteronómium (8:8) szerint a búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olivabogyó és a datolya.

  • A kabbalizmus szerint a különböző fajta gyümölcsöknek különböző spirituális jelentőségük, függetlenül attól, hogy szárítottak vagy frissek az alábbi sorrendben kell enni őket:
1. Gyümölcsök és magvak, amiknek külső héjuk kemény és/vagy nem ehető, viszont belsejük puha és finom képviselik a legmagasabb szintet. Pl.: narancs, banán, dió, mogyoró, pisztácia. (Ide tartoznak természetesen azon citrusfajták is, amiknek egészük ehető pl. etrog)
 
2. Gyümölcsök és magvak, amik kívül puhák és ehetőek, belső részük viszont kemény, mint a datolya, sárgabarack, olajbogyó, afarszimon (khaki szilva) tartoznak a második szinthez.
 
3. A harmadik szint pedig azon gyümölcsöké, amiket teljes egészében elfogyasztunk, például a füge, málna, ribizli és hasonló gyümölcsök.
 
A kabbalista tradíció azt tanítja, hogy ha a gyümölcsöket ebben a sorrendben esszük, akkor kapcsolatba kerülünk az Élet fájával, amit Isten ültetett az Édenkertbe, ahová Ádámot és Évát is teremtette. A sorrend fontos jelentése, hogy eljutunk a külső valóságtól a különböző szinteken át a végső, legbelső negyedik dimenzióig, amit ebben az esetben a gyümölcsök illata képvisel.