h k sze cs p szo v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
 

Kézműves foglalkozás Frici sábát esti meséjéhez

Budapest | 2020. október 30. péntek 10:00

Ez a hét sem telhet el mese nélkül! A legkisebbeknek Frici hétről hétre mesét mond. A mese mellé pedig izgalmas feladványokkal és színezőkkel is készülünk nektek, amit letölthettek a honlapunkról.
A korábbi meséket ide kattintva nézhetitek meg. 

 

2021.06. 18. péntek - Nahum Bibas

Nahum Bibas egy kis faluban élt Valencia mellett, ahol zsidók szegények voltak, de boldogan éltek. Egy nap azt a hírt kapták, hogy El Cid elfoglalta Valenciát. Elhatározták a faluban, hogy felkeresik őt és ajándékot visznek neki, hogy továbbra is nyugodtan tudjanak élni. A falusiak Nahumot választották követnek és hosszú keresgélés után egy borostyánkövet akartak El Cidnek ajándékozni. Hallgasd meg Nahum kalandjait, miként jutott el az uralkodó táborába és milyen módon adta át neki a követ.

Talán egy nap te is találsz egy darab borostyánt, de addig is, mi lenne, ha készítenél egy másolatot. Az a nagyszerű a saját készítésben, hogy bármit "megőrizhetsz" benne, amit csak akarsz! 

Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

2021.06. 11. péntek - Egyszer fent, egyszer lent

Egy Murát nevű pásztor a családjával egy száraz tájon élt, a mai Jordániában, amióta csak emlékezett egy kívánsága volt, hogy Jeruzsálemben élhessen. Egyszer elhatározta magát, és útra kelt. Útközben találkozott egy Tarken nevű öregemberrel és onnantól együtt folytatták útjukat Jeruzsálem felé. Útközben vettek egy szamarat és azon utaztak felváltva. Sok megpróbáltatás és kaland után Murát elérte álmai városát.

Készítsd el Murát szamarát! Kattints ide a leírás letöltéséhez!
 

 

 

2021.06. 04. péntek - A király barátja

Élt egyszer egy király, aki nagyon szerette a rejtvényeket. Egyszer elhatározta, hogy leveszi a koronáját, a királyi öltözékét, és sétálni megy a birodalmában, mint egy hétköznapi ember. Így találkozott egy szegény emberrel, aki meghívta őt az otthonába. A beszélgetés során kiderült, hogy milyen csavaros az észjárása és ugyanannyira szereti a rejtvényeket, mint a király. Miután az uralkodó eszén is túljárt, és bebizonyította, hogy a legfőbb tanácsadónál is okosabb a király őt tette meg tanácsadójává.
Próbáld ki neked is olyan jól forog-e az agyad, mint a mesében szereplő királyé és a szegény emberé.
Készítsd el az ördöglakatot és oldd meg a feladványt! Kattints ide a leírás letöltéséhez!
 

 

2021.05. 28. péntek - Blancanina

Blancanina egy arany kastélyban lakott az apjával. Egyszer álmot látott, amiben egy mór veszi feleségül, és a házasság után rosszul bánik majd vele és a családjával. Később, amikor eljött az ideje, hogy férjhez menjen, ezért apja kihirdette, az veheti csak el a lányát, aki megveri sakkban. A sok kérő között meg jelent Rico Franco, a mór sólymával és csalással megnyerte a sakkjátszmát és így a lány kezét. Ekkor azonban a sólyom Blancanina védelmére kelt és elüldözte a mórt. 
Készítsétek el a sólymot, amely mintha repülne, egyensúlyozik a csőrével, az ujjad hegyén! Kattints ide a leírás letöltéséért!
 

 

 

2021.05. 21. péntek - Az ének ereje

Egy herceg nem tudta megtanulni az Alef betet. Az apja, a király, nagyon szomorú volt, mert egy leendő királynak muszáj ismernie a betűket. Az uralkodó mindent megpróbált, bölcseket hivatott, de egyik sem tudta megtanítani a fiút olvasni. Egyszer egy énekes ajánlotta fel a segítségét, akinek csodálatos hangja volt. Az énekes csak dalban beszélt a herceghez, hamarosan együtt énekelték az Alef betet, a herceg megtanult olvasni és később ő lett az ország legbölcsebb embere. 
 
Készíts héber betűs névtáblát az ajtódra! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

2021.05. 14. péntek - Palacsintahegy

Sávuot este Daninak mesét mond az apukája a hegyekről, amik ki akarták érdemelni, hogy az ő tetejükön kapja meg Mózes a tórát. Vajon melyik lesz az a hegy? A legmagasabb vagy az, ami a legszebb helyen áll esetleg egy másik?

Készítsd el a jelenetet a vetélkedő hegyekről! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

 

2021.05. 07. péntek - Ktonton és a Sávuoti kívánság

A kicsi Ktonton szüleivel egy farmra utazott, hogy ott töltsék Sávuotot. Szerette volna, ha az ég teljesíti egy kívánságát, mikor az ünnep alkalmával megnyílik egy pillanatra, mert minden vágy az volt, hogy hatalmas Talmud tudós legyen. Vajon teljesül a nagy vágya? Hallgasd meg a mesét és kiderül. A látogatás alatt nagyon megkedvelt egy kisborjút és sokat figyelte, mit csinál a réten.

Készítsd el a mesében szereplő borjút! Kattints ide a leírás letöltéséhez!
 

 

2021.04. 30. péntek - A hiányzó összetevő

A gazdag ember minden tél kezdetén felvásárolt nagyon sok ételt, a legfinomabbakat és legdrágábbakat, és megtöltötte vele a raktárházait. Azonban úgy érezte, hogy hiányzik valami fontos, de nem tudta mi az. Sokáig kereste a piacon, míg egy öregembert nem talált, aki segített neki.

Kalandozzatok ti is a zöldségek és gyümölcsök birodalmában és készítsétek el a piacos társasjátékot! Találd meg a hiányzó összetevőt!

Kattints ide a letötéshez!

 

2021.04. 23. péntek - A szent alef

A meséből megtudhatjátok hogyan lett a szegény tanulatlan bádogosból nagy rabbi és tudós tanító, miután ivott a vízből, amivel Élijáhu próféta megkínálta. Nem tudott imádkozni, ezért a héber betűket sorolta el ima helyett, eközben mintha a szeme előtt repültek volna a betűk.

Készítsd el a képet, amit a bádogos láthatott! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

 

2021.04. 16. péntek - A szamár, amely megmentette a zsidókat

Mese arról, hogy réges-régen, Jemenben hogyan jártak túl a zsidók a zsarnok uralkodó eszén. Meg akarta szerezni tőlük a kereskedelmet és megölni őket, ha nem teljesítik a kérését. Azt várta tőlük, hogy megtanítsanak egy szamarat olvasni.

Készítsétek el az olvasni tudó szamarat! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

 

 

 

2021.04. 09. péntek - A tizenkét aranyborjú

Kaifeng városában, Kínában, élt egy Si Ziju nevű zsidó. Egy kis műhelyben dolgozott, selymet, szatént és brokátot szőtt. Szeretett volna saját szövőüzemet, de kevés volt a pénze. Álmában megjelent neki tizenkét aranyborjú. Az állatok útmutatását követve sikerült megnyitnia a műhelyét és az új szövőszéken, Kína legszebb selyemszöveteit készítette.

Próbáld ki te is a szövést! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

 

2021.04. 02. péntek - Peszáh Spanyolországban

1510-ben nehéz élete volt a zsidóknak Spanyolországban, csak titokban tarthatták meg az ünnepeiket. A mesében Diego de Susa és a sevillai zsidók egy csoportja, a pincében bujkálva tartották meg a széder estét. Ezután Abraham Mendes, holland kereskedő hajóján elmenekültek az országból.
 
Készítsetek ideiglenes szédertálat! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

2021.03. 26. péntek - Ktonton peszáhja

 A mese a kis Ktonton peszáhi kalandjait meséli el. Vajon miként találja meg az utolsó morzsát, amit az egerek elrejtettek a kamrában és hogyan sikerül kitakarítaniuk az utolsó darab homecot is a konyhából. Készítsetek peszahi kártyajátékot! Kattints ide a leírás letöltéséhez!

 

 

 

2021.03. 19. péntek - A bűvös borospohár

Haim Pinto rabbi széder vacsorán lát vendégül egy szegény koldust. Kiderül, hogy egy hajótörés során vesztette el vagyonát, amit éppen a menyasszonyának akart elvinni ajándékba. A rabbi a csodálatos borospohár segítségével előkeríti a kincseket tartalmazó ládát.


Készítsd el a bűvös borospoharat, kattints ide a letöltéshez!

 

 

 

 

2021.03. 12. péntek - Mirjám csörgődobja

A sok-sok évvel ezelőtt, Babilóniában, játszódó mesében, egy rabbi és a fia kalandjait követhetjük végig. Útjuk során találkoznak Sárával és Mirjámmal, aki kölcsön adta nekik a csörgődobját, hogy elkergethessék vele a kígyókat és ennek a segítségével érik el végül a céljukat.

Készítsd el Mirjam csörgődobját, kattints ide a letöltéshez!

 

 

 

 

2021.03. 05. péntek - Illés botja

Sok-sok évvel ezelőtt egy öregembert meglátogatta Illés próféta és neki adta a botját. Az öreg sok jót tett a bot segítségével, majd a prófétának tett ígérete szerint a Szentföldre indult, hogy a botot visszajuttassa a helyére, Karmel hegyre. Mikor hosszú utazás után odaért, meglátott egy öreg fát. Amikor a botot hozzáérintette, azonnal a fa ága lett és az ág azonnal rügyezni kezdett és leveleket hajt.

Készítsd el a fát te is, kattints ide az útmutató és a feladatlap letöltéséhez!

 

 

 

2021.02. 26. péntek - Eszter könyve rímekben

Eszter kalandos történetéből megtudhatjuk, hogyan lesz belőle királyné és miként menti meg bátorságával a zsidókat a gonosz Hámántól. Modreháj megmentette a király életét, ezért jutalmul Hámán körbevezette Susán főutcáján. 

Ha még több fejtörőt és kézműves feladatot szeretnél keresd fel a purimi weboldalunkat!

Készítsd el a jelenetet!

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/eszter-konyve.pdf

 

 

 

 

 

 

2021.02. 19. péntek - Ktonton purimja

Az apró Ktonton legnagyobb vágya, hogy Purimkor jelmezben látogathassa végig a szomszédokat. Szülei azonban nagyon féltik, és nem engedik neki. Véletlenül belepottyan a hámántáska töltelékébe, így kerül a szomszéd kisfiúhoz, aki betegen fekszik otthon. 

 
 

 

 

 

2021.02. 12. péntek - Tej és méz

A fiatal lengyel kecskepásztor szeretné megtudni, hová csatangol minden nap a kecskéje. Egy nap észreveszi, ahogy bemegy egy barlangba, az állatot követve gyönyörű tájra jut el. Amikor az ott élőktől megkérdezi mi az a hely, kiderül, hogy csoda történt és Izraelben van.

Készítsétek el Józsué csodakecskéjét!

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/tej-es-mez.pdf

 

 

 

2021.02. 05. péntek - Angyalok hada

 

Az Angyalok hada című mese, a csodatevő Ászanát, az első női rabbi történetét mondja el. Ros Hódeskor játszódik, ami újholdat jelent, ami nagyon fontos a zsidóságnak.

Készítsd el ezt a hold-modellt, amivel tanulmányozhatod a hold fázisait.

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/angyalok-hada.pdf
 

 

 

 

 

2021.01.29. péntek - A nagylelkű fa

Mese a fáról, amnagyon megszeretett egy kisfiút, aki egész gyerekkorában vele játszott, hitázott rajta és evett az almáiból. Mire felnőtt a fiú, már másra vágyott, de a fa szeretete akkora volt, hogy mindenét neki adta 

Készítsd el az almafát te is! 

 

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/a-nagylelku-fa.pdf

 

 

2021.01.22. péntek - Hajadon a fán

Sába királynője nem hisz abban, hogy az Örökkévaló mindenkinek talál párt, ezért Salamon király egy távoli szigeten egy öreg fában lévő üregbe zár egy gyönyörű lányt, hogy kipróbálják, így is megtalálja-e szerelmét, de egy madár ellátja mindennel, amire csak szüksége van. Hosszú egyedüllét után egy fiú vetődik partra a szigeten és a fiatalok egymásra találnak.

A fordulatos mesében szerepel még Noé bárkája és rengeteg állat is. Ma ezeket készíthetitek el.

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/hajadon-a-fan.pdf

 

 

2021.01.15. péntek - A vízi boszorkány

Hava és Slomó minden nap megetetnek egy halat a tengerben, ami az idők során hatalmasra nő. Egy napon a gonosz, vízi boszorkány észreveszi a halat etető gyerekeket és mivel nem szereti a jó cselekedeteket, elrabolja a gyerekeket és vízalatti házába viszi őket. A nagy hal azonban meghálálja a gyerekek jóságát és megmenti őket.

Készítsétek el a mesében szereplő halat!

http://www.balinthaz.hu/sabatestimese/a-vizi-boszorkany.pdf

Nyomtatási kép